Ruokahävikki

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista mutta ei päädy syödyksi. Ravintoloiden ruokahävikki muodostuu pitkälle jalostetuista elintarvikkeista, joihin on ruokaketjussa sitoutunut paljon sekä ympäristövaikutuksia, työtä että rahaa. Siksi sen vähentäminen kannattaa.

MaRan ohje: Ruokahävikin vähentäminen ravintolassa

Ravintoloissa tehdään jo paljon työtä hävikin vähentämiseksi. Ravintolat myös auttavat asiakkaitaan vähentämään omaa ruokahävikkiään. Hävikin syyt, syntymistavat, koostumus ja määrä riippuvat paljon ravintolan toimintatavasta, joten keinot sen ehkäisyynkin ovat ravintolakohtaiset.

MaRa kannustaa yrityksiä hävikinvähentämistyössä. Siksi olemme tehneet tämän oppaan, jonka tarkoituksena on tarjota lisää konkreettisia apuneuvoja taistelussa hävikkiä vastaan ja innostaa pohtimaan, mitkä keinot omaan toimintaan soveltuvat parhaiten. Ohjeen tekemiseen on osallistunut ryhmä MaRan jäsenyritysten edustajia.

Ohje (pdf) avautuu, kun klikkaat kuvaa. The Guide (pdf) opens when you click on the image.

 

 

Muualla verkossa
 

Suomen kansallinen hävikkitiekartta ohjaa ruokahävikin vähentämistä. Katso Ravitsemispalvelut-osiosta toimialalle suunnattuja palveluja ja yritysten omia toimia.

Hävikinhallintaa ravitsemispalveluille -sivustosta löydät henkilöstölle ja asiakkaille suunnattuja viestintämateriaaleja.

Hävikki hyödyksi: ohje ravintolan hävikkiruoan myynnistä ja luovuttamisesta ruoka-apuun, suomeksi ja englanniksi.

​​​​​​​

 


​​​​​​​Luonnonvarakeskuksen julkaisuja ruokahävikin seurannasta ja määrästä:

​​​​​​​