Ruokahävikki

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista mutta ei päädy syödyksi. Ravintoloiden ruokahävikki muodostuu pitkälle jalostetuista elintarvikkeista, joihin on ruokaketjussa sitoutunut paljon sekä ympäristövaikutuksia, työtä että rahaa. Siksi sen vähentäminen kannattaa.

MaRa kannustaa osallistumaan Luken ruokahävikkimittaukseen

Luonnonvarakeskus etsii osallistujia kahden viikon Lukeloki-mittausjaksolle, jossa selvitetään ravitsemispalveluiden ruokahävikkiä. Osallistujat saavat maksutta käyttöönsä Lukeloki-hävikinseurantatyökalun mittausjakson ajaksi. Jaksot toteutetaan syksyllä 2022 ja keväällä 2023.

Mittaukseen osallistumalla yritys saa tietoa oman ruokahävikkinsä laadusta ja määrästä. Tämä auttaa suuntaamaan työtä hävikin vähentämiseksi jatkossa. Samalla kertyy tärkeää tietoa ruokahävikin kansalliseen seurantaan koko elintarvikeketjun tasolla.

Lue lisää ja ilmoittaudu.
 

MaRan ohje: Ruokahävikin vähentäminen ravintolassa

Ravintoloissa tehdään jo paljon työtä hävikin vähentämiseksi. Ravintolat myös auttavat asiakkaitaan vähentämään omaa ruokahävikkiään. Hävikin syyt, syntymistavat, koostumus ja määrä riippuvat paljon ravintolan toimintatavasta, joten keinot sen ehkäisyynkin ovat ravintolakohtaiset.

MaRa kannustaa yrityksiä hävikinvähentämistyössä. Siksi olemme tehneet tämän oppaan, jonka tarkoituksena on tarjota lisää konkreettisia apuneuvoja taistelussa hävikkiä vastaan ja innostaa pohtimaan, mitkä keinot omaan toimintaan soveltuvat parhaiten. Ohjeen tekemiseen on osallistunut ryhmä MaRan jäsenyritysten edustajia.

Ohje (pdf) avautuu, kun klikkaat kuvaa. The Guide (pdf) opens when you click on the image.

 

 

Muualla verkossa
 

Ruokahävikin seuranta ja tiekartta

Luken kolmivuotisessa hankkeessa Ruokahävikkiseuranta ja -tiekartta on rakennettu elintarvikejätteen kansallista seurantajärjestelmää yhteistyössä alan toimijoiden ja ministeriöiden kanssa. MaRa on ollut mukana hankkeessa. Loppuraportti on julkaistu 22.6.2021.

Hankkeen yhteydessä tehtiin tutkimus Ravitsemispalveluiden elintarvikejäte. 78 toimipistettä ravitsemispalveluiden eri toimialoilta mittasi ja raportoi syntyneen elintarvikejätteen ja ruokahävikinmäärän tutkimusjaksolla.

 

Hävikki hyödyksi

Motiva on tehnyt yhteistyössä MaRan kanssa ohjeen ravintolan hävikkiruoan myynnistä ja luovuttamisesta ruoka-apuun. Ohje on ladattavissa suomeksi ja englanniksi täältä.

 

Hävikistä hyvikiksi

Luonnonvarakeskus Luken ja Maaseudun Sivistysliiton julkaisema Hävikistä hyvikiksi -opas on  tarkoitettu ammattikeittiöiden käyttöön. Oppaassa kerrotaan yleisesti ruokahävikistä sekä annetaan käytännön vinkkejä hävikin vähentämiseen.

Hävikistä hyvikiksi (pdf)