Yrittäjät ja esihenkilöt

Moni toteuttaa unelmansa perustamalla oman yrityksen.

Yrittäjänä työllistät itsesi ja mahdollisesti myös muita työntekijöitä. Yrittäjänä päätät itse, miten ja kuinka paljon teet töitä. Tavoitteenasi voi olla esimerkiksi hyvä tulotaso tai omannäköinen työpaikka. Yrittäjälle tärkeitä ominaisuuksia ovat muun muassa rohkeus, paineensietokyky, sitkeys ja itseohjautuvuus sekä kyky kuunnella asiakkaita.

Esihenkilönä organisoit ja johdat työpaikan toimintaa sekä tuet ja kannustat alaisiasi. Monesti työtehtäviisi kuuluvat myös perehdyttäminen, työvuorosuunnitelmien ja budjettien laatiminen sekä kehityskeskustelut työntekijöiden kanssa. Esihenkilönä nimikkeesi voi olla esimerkiksi keittiöpäällikkö, myyntipäällikkö, vuoropäällikkö, ravintolapäällikkö tai hotellinjohtaja.

 

Ala on vienyt mennessään

Olen toiminut yrittäjänä useamman vuoden. Parasta yrittämisessä on omanlainen vapaus, vaikka työmäärä onkin välillä suuri. Yrittäjänä saa itse vaikuttaa omaan työhönsä ja rakentaa siitä omannäköisensä.

Monipuolinen koulutus ja työkokemus antavat hyvän perustan yrittämiselle. Olen opiskellut ravintolakokin perustutkinnon kaksoistutkintona sekä työn ohessa ravintolakokin ammattitutkinnon ja restonomitutkinnon. Ennen yrittäjyyttä hankin työkokemusta useammasta eri paikasta muun muassa tiskarina, keittiön aputyöntekijänä, aamiaiskokkina, kylmäkkönä, kokkina sekä keittiön vuoropäällikkönä ja keittiömestarina. Lisäksi olen toiminut tilaustarjoilun tarjoilijana. Koenkin, että ravintola-alan yksi vahvuuksista on sen monipuolisuus – enkä tiedä millä muullakaan alalla olisin.

Tiia Tahvanainen, Ravintola Filipof