Matkailu- ja ravintola-alan suhdannekatsaus

Suhdannekatsaus julkaistaan kesä- ja joulukuussa.

Päivitetty 13.12.2022


Kustannusten nousu ajaa yrityksiä ahtaalle

Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset ovat vähentyneet yli kolmanneksella verrattuna pandemiaa edeltäneeseen aikaan. Ravintoloiden raaka-aineiden tukkuhintojen ja sähkön hinnan raju nousu nakertaa yritysten kannattavuutta. 

Sodan vaikutukset synkentävät näkymiä

Matkailu- ja ravintola-alan tilanne on edelleen vaikea johtuen Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista. Vallitsevan sotatilanteen vuoksi Venäjän ylilennot Aasiasta ovat poissa käytöstä. Siten turistivirta Suomen matkailulle tärkeiltä alueilta, Venäjältä ja Aasiasta, on romahtanut. Tammi-lokakuussa 2022 venäläisten yöpymiset olivat noin viidennes ja kiinalaisten noin 9 prosenttia tammi-lokakuun 2019 tasosta. Kaikkiaan ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset ovat vähentyneet yli kolmanneksella.

Kun verrataan alan liikevaihdon kehitystä vuonna 2022 viimeiseen ”normaalivuoteen” eli vuoteen 2019, saadaan käsitys koronan ja Venäjän sodan vaikutuksista. Tammi-syyskuussa 2022 ravitsemistoiminnassa mentiin liikevaihdon ennakkotietojen mukaan keskimäärin vajaan viiden prosentin kasvuvauhtia vuoteen 2019 verrattuna, mutta hintojen nousun vaikutuksen huomioiminen kääntää ravitsemistoiminnan myynnin määräkehityksen 2 prosenttia miinukselle. Vastaavasti majoitustoiminnassa oltiin myynnin määrässä noin 4 prosenttia jäljessä.

Onkin selvää, että myynnin määrässä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ei päästä tänä vuonna vuoden 2019 tasolle. Näyttää siltä, että vuoden 2019 taso on mahdollista saavuttaa aikaisintaan vuonna 2024.

Ravintoloiden raaka-aineiden tukkuhinnat nousivat Tilastokeskuksen tuottaman tukkuhintaindeksin mukaan lähes 22 prosenttia syyskuusta 2021 syyskuuhun 2022.

Ruoan kuluttajahinta ja yleiset kuluttajahinnat ovat myös nousseet, mutta silti selvästi hitaammin kuin ravitsemisalan raaka-aineiden hinnat. Niin EK:n suhdannebarometrin kuin MaRan omien kyselyjen tulokset osoittavat, että yritykset odottavat lähes yksimielisesti kustannusten nousevan lähitulevaisuudessakin. Siten alan yritystoiminnan pitäminen kannattavana on tulevaisuudessa aiempaakin vaikeampaa.


Sähkön ja muun energian hintojen nousu ajaa yrityksiä ongelmiin

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on sysännyt energiamarkkinat rajuun häiriötilaan, kun Suomi ja muut länsimaat yrittävät irrottautua energian tuonnissa Venäjä-riippuvuudesta. Sähkön saatavuus on heikentynyt ja samalla sen hinta on noussut räjähdysmäisesti.

EK:n marras-joulukuun vaihteessa tehdyn yrityskyselyn mukaan vain 15 prosenttia mara-alan yrityksistä on onnistunut siirtämään kohonneita kustannuksiaan kohtalaisen hyvin loppuhintoihinsa. Loput 85 prosenttia ei ole pystynyt siirtämään kustannusnousua hintoihinsa kuin hieman tai ei lainkaan.

 

Lisätietoa:
pääekonomisti Ari Peltoniemi, p. 044 750 4511