Matkailu- ja ravintola-alan suhdannekatsaus

Suhdannekatsaus julkaistaan kesä- ja joulukuussa.

Huom! Koronaviruksen vaikutuksista johtuen vuoden 2020 katsaus perustuu poikkeuksellisesti MaRan kesäkuussa tekemään jäsenkyselyyn.


Matkailu- ja ravintolapalvelujen kysyntä edelleen heikkoa

Julkaistu 30.6.2020
 

Festivaaleista lähes 90 prosenttia on menettänyt vähintään 90 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Heinä-elokuussa järjestettävistä festivaaleista lähes 80 prosenttia arvioi menettävänsä vähintään 90 prosenttia liikevaihdostaan. Yli 60 prosenttia ei ole voinut kutsua työntekijöitä lainkaan töihin. Yksikään toimialan yritys ei kuitenkaan katso olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.
 

Kylpylöistä yli 80 prosenttia on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Yli 60 prosenttia kylpylöistä arvioi menettävänsä vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan heinä-elokuussa. Peräti 27 prosenttia kylpylöistä ei ole voinut kutsua työntekijöitä lainkaan töihin ja vähintään 40 prosenttia työntekijöistä on lomautettuina 90 prosentissa kylpylöistä. Jopa 18 prosenttia kylpylöistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.
 

Hotelleista yli 70 prosenttia on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Yli 60 prosenttia hotelleista arvioi menettävänsä vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan heinä-elokuussa. Hotellien henkilökunnasta yli 40 prosenttia on edelleen lomautettuna yli puolessa hotelleista ja 21 prosentissa kaikki työntekijät ovat lomautettuina. 11 prosenttia hotelleista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.
 

Huvipuistoista yli 70 prosenttia on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Yli 40 prosenttia huvipuistoista arvioi menettävänsä vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan heinä-elokuussa. Huvipuistojen henkilökunnasta yli 40 prosenttia on edelleen lomautettuna yli 40 prosentissa yrityksistä. 12 prosenttia huvipuistoista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.
 

Ravintoloista ja kahviloista yli 50 prosenttia on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Yli 40 prosenttia ravintoloista ja kahviloista arvioi menettävänsä vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan heinä-elokuussa. Ravintoloiden ja kahviloiden henkilökunnasta yli 40 prosenttia on edelleen lomautettuna 40 prosentissa ravintoloista ja kahviloista. Noin 10 prosenttia ravintoloista ja kahviloista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.
 

Liikenneasemista yli 50 prosenttia on menettänyt vähintään 30 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Liikenneasemien heinä-elokuun näkymät ovat monia muita toimialoja kohtuullisemmat, sillä lähes 90 prosentissa yrityksistä liikevaihto vähenee ”vain” 20–50 prosenttia. Puolet liikenneasemista on kutsunut vähintään 80 prosenttia henkilökunnasta töihin. Vain 6 prosenttia liikenneasemista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.
 

Keilahalleista 45 prosenttia on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Yli 30 prosenttia keilahalleista arvioi menettävänsä vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan heinä-elokuussa. Peräti 34 prosenttia keilahalleista ei ole voinut kutsua työntekijöitä lainkaan töihin. Jopa 22 prosenttia keilahalleista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.
 

Muista matkailu- ja ravintola-alan toimialoista kongressit ja messut ovat suljettuina. Leirintäalueiden liiketoiminta sujuu kohtuullisesti, vaikka osa leirintäalueista on joutunut avaamaan kautensa normaalia myöhemmin.Jäsenkysely 6/2020

 

Lisätietoa:
pääekonomisti Ari Peltoniemi, p. 044 750 4511