Matkailu- ja ravintola-alan suhdannekatsaus

Suhdannekatsaus julkaistaan kesä- ja joulukuussa.

Päivitetty 27.6.2023


Kustannusten nousu ajaa yrityksiä ahtaalle

Ravintoloiden raaka-aineiden tukkuhintojen kallistuminen on jatkunut kiivaana. Kustannusten nousu on yritysten suurin huoli myös tulevaisuudessa. Ulkomaiset matkailijat ovat palanneet Suomeen ja erityisesti Helsinkiin hitaammin kuin muihin Pohjoismaihin ja niiden pääkaupunkeihin. Hallituksen päätös korottaa tässä tilanteessa arvonlisäveroja iskee pahasti kotimaiseen matkailualaan, joka on kokenut kovia koronarajoitusten ja Venäjän sodan takia.

Odotukset kesäsesongista suotuisia

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten liiketoiminta on sujunut kevään aikana liikevaihdolla mitattuna varsin hyvin. Kustannusten nousu on kuitenkin verottanut kannattavuutta merkittävästi.

Ravintoloiden raaka-aineiden tukkuhinnat olivat Tilastokeskuksen tuottaman tukkuhintaindeksin mukaan viime helmikuussa peräti 22 prosenttia kalliimmat kuin vuotta aiemmin ja kesäkuussakin 11 prosenttia kalliimmat kuin kesäkuussa 2022.

Yritysten kannattavuus on kärsinyt ennen näkemättömän kustannusten nousun takia. Kuluttajat maksoivat ravintolaruoasta ja majoituksesta kevään aikana keskimäärin vain 8–9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin hurjasta kustannuskehityksestä huolimatta.

Siitä huolimatta yritysten odotukset kuluvasta kesäsesongista ovat kuitenkin kohtalaisen valoisat. MaRan jäsenkyselyn mukaan 45 prosenttia yrityksistä odottaa kesäsesongin olevan edelliskesää parempi ja 22 prosenttia odottaa sen pysyvän edellisvuoden tasolla.

Ulkomaisia matkailijoita aiempaa vähemmän

Matkailu- ja ravintola-alan tilannetta vaikeuttavat edelleen koronarajoitusten heikentämä talous ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset. Matkailijoiden saapuminen Suomen matkailulle perinteisesti tärkeiltä alueilta, Venäjältä sekä Kiinasta ja Japanista, on romahtanut. Suomi kamppailee siten entistä enemmän muiden Pohjoismaiden kanssa esimerkiksi EU-maista ja Yhdysvalloista tulevista matkailijoista.

Suomessa ja erityisesti Helsingissä ollaan muita Pohjoismaita jäljessä ulkomaisten matkailuvirtojen palautumisessa. Helsingissä oli kuluvan vuoden tammi-huhtikuussa neljänneksen vähemmän ulkomaisia hotelliyöpymisiä kuin vuonna 2019. Tukholmassa laskua oli 16 prosenttia ja Oslossa 2 prosenttia. Kööpenhaminassa ulkomaisten hotelliyöpymisten määrä jopa kasvoi 3 prosenttia.

Arvonlisäveron korotus tekee kipeää 

Hallituksen päätös korottaa arvonlisäveroja iskee pahasti kotimaiseen matkailualaan, joka on kokenut kovia koronarajoitusten ja Venäjän sodan takia. Arvonlisäveroa ei makseta ulkomaanmatkailusta. Siten lentäminen ulkomaille ja viihderisteilyt Itämerellä eivät kallistu. Veron korotus on antaa kilpailuetua ulkomaille matkustamiselle kotimaan kustannuksella.

 

Lisätietoa:
pääekonomisti Ari Peltoniemi, p. 044 750 4511