Harmaan talouden torjuntaa on vahvistettava

Harmaa talous vie rehellisiltä yrityksiltä liiketoimintaa, työntekijöiltä heille kuuluvia etuja ja veronsaajilta verotuloa. Ravintola-alan harmaa talous on tyypillisimmillään pimeästi maksettuja palkkoja, veronkiertoa ja ohimyyntiä.

Kun yrittäjä jättää verot tilittämättä veronsaajille, maksaa palkat pimeinä eikä huolehdi palkan sivukuluista, hän voi hinnoitella palvelunsa halvoiksi. Ohimyynnissä ostotapahtumaa ei lyödä kassaan ollenkaan. Näin ollen ostoksesta jää tilittämättä arvonlisävero, eikä asiakkaalta saatua rahaa merkitä yrityksen kirjanpitoon.

Tarkastukset tulee suunnata riskiperusteisesti

Harmaan talouden torjuntaa on tehostettava. Viranomaisilla tulee olla riittävät resurssit. Tarkastukset tulee suunnata riskiperusteisesti. Jatkuvia rutiinitarkastuksia tulee vähentää sellaisissa yrityksissä, joissa asiat ovat olleet kunnossa edellisissä tarkastuksissa.

Harmaan talouden torjuntaa on tehostettava.

Vanhentunutta tyyppihyväksyttyä kassakonejärjestelmää ei tule ottaa käyttöön. Vireillä on hankkeita, kuten eKuitti-hanke, joka tarjoaa keinon myös harmaan talouden torjumiseen.


Tutustu aiheeseen:

Kilpailukyky kuntoon. Matkailu- ja ravintola-alan hallitusohjelmatavoitteet (esite)