Green Deal

MaRa on mukana muovipakkausten vähentämistä koskevassa Green Deal-sopimuksessa. Voimassa oleva EU-lainsäädäntö velvoittaa jäsenmaita vähentämään muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja elintarvikepakkausten kulutusta. Green Deal -sopimuksen tarkoituksena on löytää tehokkaimmat ja yritysten näkökulmasta toimivimmat keinot EU:n vaatimusten täyttämiseksi.

EU:n direktiivi tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämisestä edellyttää, että jäsenmaat vähentävät kunnianhimoisesti ja pysyvästi muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten kulutusta. Direktiivin tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä sekä edistää kiertotaloutta.

Kulutuksen vähentäminen koskee kokonaan tai osittain muovista valmistettuja juomamukeja ja pakkauksia, joihin pakataan elintarvikkeita, jotka on tarkoitettu syötäviksi välittömästi joko paikalla tai mukaan otettuna suoraan pakkauksestaan ilman lisävalmistusta. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kartonkiset juomamukit, jotka on päällystetty muovipinnoitteella, muovia sisältävät kirsikkatomaattipakkaukset, kolmiovoileipäpakkaukset ja yksittäin myytävät jugurtti- ja rahkapurkit sekä muoviset pakkaukset, joihin pakataan kauppojen palvelutiskillä salaatteja tai ravintoloissa mukaan otettavia-annoksia.

 

Miten liityn mukaan?

Yksittäinen yritys voi valita toimensa kulutuksen vähentämiseksi, kun se liittyy sopimukseen omalla sitoumuksellaan. Sopimukseen liittyminen on elinkeinoille tärkeää, koska jos sopimuksella ei saavuteta riittäviä tuloksia, kulutuksen vähentämistä edistetään lainsäädännöllä.

Green deal -sopimukset ja niihin tehdyt sitoumukset ovat osa Suomen kestävän kehityksen toimikunnan yhteiskuntasitoumusta. Yritykset sitoutuvat edistämään sopimusten mukaisia tavoitteita ja sopimuksissa esitettyihin toimiin tekemällä ministeriöiden hyväksymän sitoumuksen Sitoumus 2050 -sivustolla.

 

Lue myös

Usein kysyttyä Muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutuksen vähentämistä koskevasta green deal -sopimuksesta ja -sitoumuksesta (18.8.2023)