Alan ympäristömerkit ja ympäristösertifikaatit

Puhdas luonto on matkailualalle elinehto. MaRan jäsenyritykset tekevät jatkuvaa työtä haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Vastuu ympäristöstä tarkoittaa matkailu- ja ravintola-alan yrityksille luonnonvarojen kestävää käyttöä, jätteiden määrän ja ruokahävikin vähentämistä ja muiden ympäristöhaittojen ehkäisyä.

Matkailu- ja ravintola-alalla on käytössä mm. pohjoismainen Joutsenmerkki, EU-ympäristömerkki sekä Green Key -ympäristömerkki. Tapahtumilla on käytössä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä. Lisäksi alalla on käytössä sertfioituja järjestelmiä kuten ympäristösertifikaatti ISO 14001.

Green Key rakentaa kestävää matkailua

Green Key on kansainvälinen kestävää matkailua edistävä ohjelma ja ympäristömerkki. Sen on saanut jo yli 2 300 majoitusalan yritystä 46 maassa. Ensimmäiset suomalaiset hotellit ovat saaneet Green Key -ympäristömerkin. Green Key -merkin saanut hotelli on sitoutunut henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen. Merkki perustuu majoitusalalle suunniteltuihin ympäristökriteereihin, joiden noudattamiseen ja seurannan raportointiin osallistuja sitoutuu.

Energiatehokkuus

MaRa on mukana työ- ja elinkeinoministeriön ja Elinkeinoelämän keskusliiton luomassa energiatehokkuussopimuksessa, jonka tavoitteena on energian käytön vapaaehtoinen tehostaminen. Sopimukseen on liittynyt jo 54 MaRan jäsenyritystä ja satoja jäsenyritysten toimipaikkoja. Lue lisää energiatehokkuussopimuksesta ja siihen liittymisestä. 

Energiatehokkuutta käsittelevät oppaat ja julkaisut

 
Arjen tekoja ympäristön hyväksi

Alan asiakkaat ja yhteistyökumppanit ovat yhä valveutuneempia ympäristökysymyksissä. Asiakkaat voivat itse omilla valinnoillaan vaikuttaa merkittävästi ympäristön kuormittumiseen. Auta yritystä toimimaan kestävällä tavalla esimerkiksi käyttämällä vettä järkevästi, pyytämällä uuden pyyhkeen vain tarvittaessa ja ottamalla buffet-pöydässä lautasellesi ruokaa vain sen verran, mitä syöt.