EK:n heinäkuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannearviot ovat laskeneet keväästä. Nyt myös suhdanneodotukset ovat kääntyneet uudelleen laskuun. Myös matkailu- ja ravintola-alan arviot suhdannetilanteesta ovat heikentyneet alkukesän aikana. Alan suhdannenäkymät ovat niin ikään laskusuunnassa.

EK:n heinäkuussa 2023 toteuttaman Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne on heikentynyt ja on selvästi normaalia heikompi. Heinäkuun tilanteen saldoluku oli -26, kun se huhtikuussa oli -18.

Alan myyntimäärät kasvoivat vuoden toisella neljänneksellä ja myös lähikuukausien odotukset ovat varovaisen myönteisiä.

Myös matkailu- ja ravintola-alan suhdannenäkymät ovat heikentyneet. Heinäkuussa näkymien saldoluku oli -29, kun se huhtikuussa oli -3. Paranevia suhdanteita lähitulevaisuudelle odotti nyt 6 prosenttia vastaajista. 35 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän.

Alaa kiusannut ammattityövoiman pula on hellittänyt vain osittain. Tiedustelun mukaan riittämätön kysyntä nähdään aiempaa vakavampana myynnin kasvun esteenä. 67 prosenttia yrityksistä odottaa kustannusten jatkavan nousuaan lähikuukausina.

 

EK:n tiedote