EK:n tammikuun Suhdannebarometrin mukaan elinkeinoelämän näkymät ovat heikentyneet koronaviruksen omikroninvariantin myötä. Työvoiman saatavuusongelmat selvästi suurin kasvun este. Kustannusten nousu on voimakasta kaikilla päätoimialoilla. Matkailu- ja ravintola-alan tilanne on synkentynyt roimasti. Alan suhdannenäkymät ovat romahtaneet.

EK:n tammikuussa 2022 tekemän Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan tilanne on erittäin synkkä johtuen koronavirustilanteen aiheuttamista rajoituksista ja epävarmuudesta. Suhdannetilanne synkkeni roimasti vuoden 2021 lopussa. Nykytilanteen saldoluku on -82, kun se lokakuussa oli -41.

Alan myynti kääntyi laskuun ja myyntiodotukset ovat apeat. Henkilöstön määrä on laskenut ja odotuksissa edelleen laskua lähikuukausille.

Matkailu- ja ravintola-alan suhdannenäkymät ovat romahtaneet. Suhdannenäkymien saldoluku oli tammikuussa -55, kun se vielä lokakuussa oli +32. Paranevia suhdanteita seuraavalle puolelle vuodelle odotti vain 10 prosenttia vastaajista. 65 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän samalla ajanjaksolla.  

Tiedustelun mukaan työvoiman saannissa on edelleen haasteita, mutta varsinkin riittämätön kysyntä yhdessä kannattavuuden heikentymisen kanssa aiheuttavat ongelmia myynnin kehitykselle.

 

EK:n tiedote