EK:n toista kertaa tekemästä yrityskyselystä käy ilmi, että jopa viidennes työnantajista pelkää konkurssia. Myös työntekijöiden suojavarusteiden riittämättömyys nousi kyselyssä esiin: 65 prosenttia suojavarusteita käyttävistä yrityksistä on huolissaan hengityssuojien, hanskojen, suojavaatteiden ja muiden koronatarvikkeiden saatavuudesta.  

EK:n koronakyselyyn vastasi 1873 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka kaikki ovat työnantajia. Tulosten luotettavuutta vahvistaa se, että painokertoimien ansiosta ne ovat yleistettävissä suuntaa-antavasti koko työnantajakenttään. Kysely tehtiin 30.–31.3.  

Yrityskyselyn tulokset tiivistetysti:  
  • Koronakriisi vaikuttaa entistä negatiivisemmin kaikenkokoisiin yrityksiin. 63 prosenttia arvioi, että korona heikentää yrityksen tilannetta melko tai erittäin paljon. Vastaava luku oli 40 prosenttia EK:n edellisessä kyselyssä kaksi viikkoa sitten.  
  • Niiden osuus, joiden yritystoimintaa korona heikentää erittäin paljon, oli 42 prosenttia, mikä on yli tuplasti enemmän kuin kaksi viikkoa sitten (17 prosenttia). Kovinta iskua ottaa palvelusektori, vähimmin vaurioin on toistaiseksi selvinnyt rakennusala. 
  • Lomautuksia oli jo tehty 37 prosentissa ja irtisanomisia 5 prosentissa yrityksiä. Lomautukset ovat lähiviikkoina todennäköisiä 24 prosentissa ja irtisanomiset 12 prosentissa yrityksiä. 
  • 18 prosenttia yrityksistä on vaarassa ajautua konkurssiin koronakriisin seurauksena. Jos nämä arviot toteutuisivat täysimääräisesti, olisi kyse merkittävästi suuremmasta konkurssien määrästä kuin 1990-luvun laman aikana. Kaikki viittaa siihen, että konkurssien määrä tulee joka tapauksessa moninkertaistumaan koronakriisin seurauksena.  
  • Noin puolet yrityksistä tarvitsee toiminnassaan hengitysmaskeja, hanskoja tai muita suojavarusteita. Niistä 65 prosenttia oli huolissaan näiden tarvikkeiden saatavuudesta koronakriisin aikana. Huoli koski terveydenhoitosektorin ohella montaa muutakin toimialaa kuten kauppaa, kiinteistöhuoltoa ja elintarviketeollisuutta. 
  • 54 prosenttia arvioi, että hallituksen jo päättämät toimenpiteet ovat helpottaneet yrityksen tilannetta. Vajaa viidennes ei nähnyt toimilla mitään vaikutusta. Arviot olivat kriittisimpiä mikroyrityksissä. 
  • Yritykset toivovat suoraa rahallista tukea, pelkät lainanmaksun huojennukset eivät riitä. Tukea myönnettäessä on olennaista huomioida yrityksen elinkelpoisuus ja vaikutus työllisyyteen. Kansalaisten ja työntekijöiden terveys on ensisijaista, mutta myös talouden seisokki koettelee yhteiskunnan terveyttä ja kestävyyttä.   

 

EK:n tiedote ja infografiikka kyselystä