EK:n työnantajayrityksistä lähes 90 prosenttia epäilee hallituksen työllisyyslinjaa, eikä usko hallituksen saavuttavan 60 000 uutta työpaikkaa, kertoo EK tiedotteessaan.

EK:n Yrittäjäpaneelin mukaan jopa 89 prosenttia pk-sektorin työnantajista arvioi luottamuksensa hallituksen kykyyn edistää yrittäjyyttä tai työllisyyttä heikoksi tai erittäin heikoksi, kun vain kahdella prosentilla luottamus oli vahva tai erittäin vahva. Muutos edelliseen hallitukseen on suuri. Sipilän hallitukseen ei luottanut syksyn 2017 kyselyssä 42 prosenttia vastaajista, mutta joka neljännellä luottamus oli vahva.

– Taloustilanne on menossa yhä huonompaan suuntaan. Maan hallituksen olisi tehtävä budjettiriihessä työllisyyttä parantavia toimia mm. porrastamalla työttömyysturvaa työhön kannustavampaan suuntaan. Esillä pitäisi olla myös perhevapaauudistuksen toteuttaminen naisten työllisyysasteen nostamiseksi pohjoismaiselle tasolle, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.

Häkämiehen mukaan työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin tällä vaalikaudella jää toteuttamatta, jos yrittämistä helpottavia rakenneuudistuksia ei tehdä.

– Hallituksen pitää lisätä paikallista sopimista, helpottaa työelämän sääntelyä, tehdä asumistukiuudistus, toteuttaa eläkeputken ikärajan nostaminen ja edistää ulkomaalaisten työllistymistä Suomeen. Ilman uudistuksia edessä on hallitusohjelman mukaiset menojen jäädytykset, Häkämies painottaa.

Kyselystä ilmenee, että yrittäjät ja yritysjohtajat kokevat maan hallituksen olevan erityisesti palkansaajien asialla. Yrittäjistä 93 prosenttia arvioi, että hallitus on hyvin palkansaajamyönteinen. Vain 7 prosenttia arvioi, että hallitus on tasapuolisesti niin palkansaajien kuin yrittäjienkin asialla.

 

EK:n tiedote