EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta ovat pysyneet kriisiaikojen tasolla. Yritysten suhdanneodotukset ovat kohonneet hieman viime tammikuun tiedustelusta, mutta ovat yhä selvästi mollivoittoiset. Matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne oli edelleen normaalia heikompi. Alan suhdannenäkymät ovat vaisuhkot.

EK:n vuoden 2024 huhtikuussa toteuttaman Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne oli edelleen normaalia selvästi heikompi. Saldoluku oli huhtikuussa -43, kun se tammikuussa oli -33. 

Myös alan suhdannenäkymät ovat pysyneet melko vaisuina. Huhtikuussa näkymien saldoluku oli -17, kun se tammikuussa oli -28. Paranevia suhdanteita lähitulevaisuudelle odotti nyt 11 prosenttia vastaajista. 28 prosenttia vastaajista ennakoi tilanteen heikkenevän.  

Tiedustelun mukaan riittämätön kysyntä nähdään suurimpana myynnin kasvun esteenä.  Ammattityövoiman puute näyttäytyy viime aikoja pienempänä ongelmana. Niukka enemmistö (51 prosenttia) yrityksistä odottaa kustannusten jatkavan nousuaan lähikuukausina.

 

EK:n tiedote