EK:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista on huolestunut julkisen talouden tilasta. 59 prosenttia on sitä mieltä, että julkista taloutta pitäisi korjata julkisia menoja leikkaamalla. Vain 26 prosenttia olisi valmis nostamaan veroja, EK kertoo tiedotteessaan.

EK:n tiedotteen mukaan vähintään melko huolissaan julkisen talouden tilasta on valtaosa eli 74 prosenttia suomalaisista. Vain kolme prosenttia ei ole julkisen talouden tilasta ollenkaan huolissaan. Julkista taloutta pitäisi selvän enemmistön mielestä korjata julkisia menoja leikkaamalla. Veroja oli valmiita nostamaan neljännes vastaajista.

Menoja pitäisi kyselyn mukaan karsia ennen kaikkea julkisesta hallinnosta. 86 prosenttia vastaajista valitsi tämän vaihtoehdon. Myös yritystuista oltiin valmiita leikkaamaan (56 prosenttia), samoin sosiaaliturvasta, eli esimerkiksi työttömyys-, toimeentulo- ja asumistuesta (41 prosenttia). Sen sijaan poliisin, koulutuksen ja puolustusvoimien menoista ei olla valmiita leikkaamaan.

– Taloustutkimuksen kyselyn tulos on selvä viesti siitä, että suomalaiset ovat huolissaan julkisen talouden tilasta. Menot ovat kasvaneet liian suuriksi eikä verojen korotus ole toivottava vaihtoehto tilanteen korjaamiseksi. Menojen leikkaus on myös kansalaisten mielestä ensisijainen vaihtoehto julkisen talouden tervehdyttämiseksi, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa tiedotteessa.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, pitäisikö ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastaa siten, että työttömyyspäivärahan taso on aluksi nykyistä korkeampi, mutta se laskee työttömyyden pitkittyessä ja sitä maksetaan nykyistä lyhyemmän aikaa. Tämä on ollut elinkeinoelämän ehdotus työn vastaanottamisen kannustinloukkujen purkamiseen. Merkittävästi suurempi osa, 48 prosenttia, vastasi kysymykseen myöntävästi. 32 prosenttia vastasi ei.

 

EK:n tiedote