Koronavirus on herättänyt paljon myös elintarvikkeisiin liittyviä kysymyksiä. Tämänhetkisen tiedon mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä. Ruokavirasto seuraa tilannetta ja päivittää tarvittaessa elintarvikkeisiin liittyvää ohjeistusta ja tietoa nettisivuilleen. Tässä Ruokaviraston vastauksia muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.

Tämän hetkisen tiedon mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä. Ruoan valmistamista ja tarjoilemista muille on syytä välttää aina sairaana ollessa. Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja.

1. Tarttuuko COVID-19 koronavirus elintarvikkeiden välityksellä?

Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden, pintojen tai esineiden välityksellä vaan kaikilla sairastuneilla tartunnan lähde on ollut sairastunut ihminen. Lisätietoja THL:n internetsivuilla.

2. Voiko ruokakaupassa asioida turvallisesti?

Ruokakaupassa myynnissä olevista tuotteista ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada COVID-19-virusta. Sairaana ei ole syytä asioida ruokakaupassa, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä.

3. Voinko sairastua pakkaamattomista elintarvikkeista, kuten esimerkiksi hedelmistä, kasviksista, paistopisteiden tuotteista tai salaattibaarien tuotteista?

Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19:n ei tartu elintarvikkeiden välityksellä. Myöskään pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä.

4. Onko syytä välttää joitakin elintarvikkeita?

COVID-19 ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet. Katso video elintarvikkeiden käsittelystä. 

5. Voinko sairastua ravintolaruoasta?

COVID-19:n ei ole todettu tarttuneen ruoan tai elintarvikkeiden välityksellä. Sairaana ei ole syytä mennä ravintolaan, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä.

6. Onko buffet-ruokailu turvallista?

Ruoasta ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada COVID-19-virusta. Buffet-ruokailussa pidetään suurimpana riskinä jonottamista lähietäisyydellä. Sairaana ei ole syytä mennä ravintolaan, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä. Kädet pitää pestä ja käyttää käsidesiä ennen ruokailuun tuloa. 

7. Aiheuttaako COVID-19 ruokamyrkytyksiä?

COVID-19 on hengitystievirus. Se ei aiheuta ruokamyrkytyksiä.

8. Miten minun tulee käsitellä elintarvikkeita kotona?

Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja. Katso videolta ohjeet elintarvikkeiden käsittelyyn.

 

Koronatietoa Ruokaviraston verkkosivuilla