Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii systeemistä muutosta koko yhteiskuntaan. Se vaatii uudenlaista osaamista, mutta tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia. Elinkeinoelämän ja opettajankouluttajien kutsuseminaarin OK!Akatemian teema on tänä vuonna ilmastonmuutos ja osaamistarpeet.

– Enää ei riitä, että yrityksillä on oma ympäristöosastonsa. Jokaisen työntekijän on tiedettävä, miten ilmastoratkaisuja tehdään juuri omassa työssä. Muutos vaatii uudenlaista osaamista kaikilta, sanoo kiertotalousasiantuntija Päivi Kosunen Talous ja nuoret TATista.

MaRa on vuosittain mukana järjestämässä OK!Akatemian kutsuseminaaria ja jakaa Talous ja nuoret TATin näkemyksen uudenlaisen osaamisen tärkeydestä.

– Oppilaille tulee kertyä tietotaitoa ilmastonmuutoksen ehkäisemisestä ja siitä, miten monin tavoin yksilö ja yritys voi toimia kestävämmän yhteiskunnan puolesta. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alan yrityksissä tehdään monipuolisesti työtä vastuullisen liiketoiminnan hyväksi – myös yksilötasolla. Oppilaitoksissa olisi hyvä käydä läpi myös kestävän matkailun periaatteita, MaRan koulutuspoliittinen asiantuntija Minna Halmetoja tähdentää.

Hiilineutraalisuustavoitteet ovat monella alalla keskiössä ilmastovaikutuksia arvioitaessa. MaRan laatiman matkailu- ja ravintola-alan tiekartan mukaan kehitystä tapahtuu ilahduttavasti.

– Alan hiilijalanjäljen arvioidaan pienenevän alle neljännekseen nykyisestä vuoteen 2035 mennessä kaukolämmön ja sähkön tuotannossa tehtävien polttoainevaihdosten ansiosta, Halmetoja kertoo.
 

Virtuaaliyritysvierailu Särkänniemessä

OK!Akatemian webinaaripäivän aikana opettajankouluttajat pääsevät tutustumaan ryhmissä 10 eri vierailukohteeseen. MaRa järjestää tämänvuotisen virtuaaliyritysvierailun yhteistyössä Särkänniemen kanssa.

– Olemme erittäin mielellämme yrityksenä mukana tässä tapahtumassa. On mielenkiintoista keskustella siitä, millaisia osaamistarpeita esimerkiksi meidän kaltaisellamme monialayrityksellä on ja millaisia terveisiä voimme lähettää oppilaitoksille, Särkänniemen operatiivinen johtaja Tiia Ojansivu kertoo.

– Vastuu yhteisestä ympäristöstämme on aina ollut meillä tärkeässä asemassa. On ilo päästä esittelemään toimia, joilla me Suomen toiseksi suurimmassa huvipuistossa pyrimme hallitsemaan ympäristövaikutuksiamme, Särkänniemen viestintäkoordinaattori Marianna Penttilä jatkaa.

 

26.8.2020 järjestettävä OK!Akatemia on Talous ja nuoret TATin ja elinkeinoelämän vuosittain järjestämä kutsuseminaari opettajankouluttajille. Tämän vuoden teema on ilmastonmuutos ja osaamistarpeet. OK!Akatemia järjestetään 11. kertaa.