EK:n huhtikuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat koronaviruksen iskeneen rajusti suhdannetilanteeseen kevään 2020 aikana. Matkailu- ja ravintola-alalla suhdanneodotukset ovat romahtaneet.

Matkailu- ja ravintola-alan suhdannenäkymien saldoluku oli vuoden 2020 huhtikuussa tehdyn suhdannebarometrin mukaan lukemissa -93, kun se tammikuussa oli -5.

Tiedustelun mukaan myynnin määrä romahti alkuvuonna ja jyrkän laskun odotetaan jatkuvan myös tulevina kuukausina. Henkilöstön määrä väheni alkuvuonna rajusti ja vähenemisen odotetaan jatkuvan myös sen osalta voimakkaana.

EK: Suhdannetilanne heikentynyt äkillisesti ja näkymät romahtaneet

– Koronavirus on laittanut kaikki ennusteet uusiksi ja nyt uidaan syvissä vesissä. Koko suhdannebarometrin 55 vuoden historiassa tämä on äkillisin ja laaja-alaisin pudotus yritysten suhdannenäkymissä. Ensiksi palvelualoille tapahtunut isku on nyt leviämässä myös teollisuuteen ja rakentamiseen lähiviikkojen aikana. Toivottavasti tilanne tasaantuu, sillä investointilama jättäisi Suomeen pitkän jäljen ja vaikeuttaisi merkittävästi palautumista koronakriisistä, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Suhdanneodotukset koko elinkeinoelämässä ovat romahtaneet saldolukuun -59. Tällaisia tasoja on nähty viimeksi 1990-luvun lamassa. Tuolloin pohjalukema -75 kohdattiin vuoden 1990 lopussa. Näkymät ovat synkät kaikilla päätoimialoilla. Vaikka teollisuudessa ja rakentamisessa suhdannetilanne on vielä palvelualoja parempi, ovat näkymät tulleet alaspäin. Tuotanto-, myynti- ja henkilöstöodotukset ovat myös tulleet nopeasti alaspäin äkillisen tilanteen seurauksena.

 

EK:n tiedote