MaRa on antanut eduskunnan talousvaliokunnalle lausunnon ravintoloiden avaamisesta. Hallituksen esityksessä on kaksi ongelmallista säännöstä, jotka tekevät ravintoloiden avaamisen kannattavina 1.6.2020 lähes mahdottomaksi.

Hallituksen esityksen mukaan vain puolet asiakaspaikoista saa olla käytössä, mikä vähentää myyntiä ja tekee ravintoloille lähes mahdottomaksi harjoittaa toimintaa kannattavasti.

MaRa katsoo, että ravintola-asiakkaiden maksimimäärä tulisi nostaa 75 prosenttiin asiakaspaikoista. Tämä mahdollistaisi kannattavan toiminnan. Ravintolayritykset huolehtisivat asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuudesta toteuttamalla omavalvonnalla riittävä hygienia ja muut asiakasturvallisuuteen liittyvät toimenpiteet.

Hallituksen esityksessä on myös luonnos valtioneuvoston asetukseksi, jossa vaaditaan, että asiakas ei saa annostella itse ruokaa ja juomaa muualla kuin omassa pöydässään. Vaatimus nostaa ravintoloiden henkilöstökulut niin suuriksi, ettei kannattava toiminta ole mahdollista.

– Ravintolat pystyvät omavalvonnalla ja ohjeistuksella huolehtimaan siitä, että asiakas hakee kontrolloidusti ruoka- tai juoma-annoksen muualta ravintolasta, esimerkiksi noutopöydästä, ja palaa sen jälkeen istumapaikalleen, MaRa toteaa lausunnossaan.

MaRa korostaa, että ravintola-alan toiminnan rajoitukset tulisi purkaa mahdollisimman nopeasti. Ala ei kestä tappiollisen toiminnan jatkumista.
 

MaRan lausunto