EK:n kyselyssä 82 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä ilmoittaa, että niiden liikevaihto on huhtikuussa 2020 vähintään puolet normaalia huhtikuuta pienempi. 68 prosenttia ilmoittaa, että liikevaihto on vähintään 75 prosenttia normaalia huhtikuuta pienempi.
 

Toimialojen tilanteessa on huomattavia eroja, sillä kun kaikki toimialat huomioidaan luvut ovat aivan eri luokkaa. Liikevaihto on kyselyn mukaan pienentynyt normaalista vähintään puoleen 36 prosentilla yrityksistä. Vähintään 75 prosenttia normaalia pienempi liikevaihto on 24 prosentilla kaikista yrityksistä.

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajista 89 prosenttia on jo tehnyt lomautuksia ja 11 prosenttia irtisanomisia. Kaikki toimialat kattavassa kyselyssä luvut ovat 44 prosenttia ja 5 prosenttia.

57 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä arvioi, että yritys on toiminnassa vielä kolmen kuukauden päästä. 32 prosenttia yrityksistä arvioi, että yritys on vaarassa ajautua konkurssiin kolmen kuukauden päästä. Kaikkien toimialojen osalta luvut ovat 73 prosenttia ja 16 prosenttia.

EK:n kolmanteen koronakyselyyn vastasi 264 MaRan työnantajayritystä. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 1 361 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka kaikki ovat työnantajia. Kyselyn vastausaika oli 14.–15.4.

 

Lue lisää:

EK:n koronakysely: Joka kolmas työnantajayritys menettänyt puolet liikevaihdostaan