MaRa ja PAM ovat käyneet valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla sovintoneuvotteluja hiihtokeskusalaa koskevan työehtosopimusratkaisun aikaansaamiseksi sen jälkeen, kun PAM julisti työtaistelun kuudessa hiihtokeskuksessa 1.–3.12. Sovittelu on päättynyt tuloksettomana. PAMilla ei ollut missään sovittelun vaiheessa aitoa tahtoa saada aikaan sovintoratkaisua. PAM on ollut koko sovittelun ajan passiivinen ja haluton etsimään ratkaisua, joka turvaisi yritysten toiminnan heikkenevässä taloustilanteessa ja kohtuullisen palkkaratkaisun työntekijöille. PAMin tarkoituksena näyttää olevan aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa alan yrityksille ja niiden asiakkaille.

Hiihtokeskusalalla oli hyvä edellinen talvikausi 2021–22. Tuolloin keskuksissa oli paljon kotimaisia asiakkaita, kun eri maissa olevat matkustusrajoitukset hillitsivät suomalaisten matkailua ulkomaille. Tulevalle talvikaudelle tilanne on tyystin toisenlainen.

– Ulkomaalaisten asiakkaiden varaustilanne näyttää esimerkiksi Pohjois-Suomessa hyvältä. Kotimaisten asiakkaiden varaustilanne on selvästi jäljessä viime kaudesta, samoin kuin hiihtokeskusten toteutunut kehitys tämän vuoden loka-marraskuulta. Hiihtokeskusten asiakkaat ovat valtaosin kotimaisia asiakkaita myös pohjoisen hiihtokeskuksissa, puhumattakaan eteläisemmän Suomen keskuksista. Olisimme olleet valmiita palkitsemaan työntekijöitä viime kauden hyvästä tuloksesta kertaerällä, mutta tämä ei sopinut PAMille, MaRan työmarkkinajohtaja Olli Varmo toteaa.

Elintarvikkeiden, sähkön ja muun energian sekä liikkumisen kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Myös korot ovat olleet nousussa.

– Ymmärrämme hyvin, että kustannusten voimakas nousu kurittaa työntekijöitä, mutta kustannusten nousu heikentää samalla tavalla myös hiihtokeskusyritysten taloutta. Etenkin kotimaisten asiakkaiden kotimaan matkojen ostoaikeet ovat kääntyneet selvään laskuun. Kunnat ovat sopineet palkankorotuksista, joihin yksityisellä sektorilla ei ole mahdollisuuksia. Kunnat voivat ammentaa rahaa veronmaksajien lompakoista, mutta yksityiset yritykset eivät voi. Kunnat ovat sotkeneet pahasti myös yksityissektorin työehtosopimusneuvottelut, Varmo toteaa.

MaRalla ja PAMilla on ollut perinteisesti hyvät neuvottelusuhteet ja liitot ovat saavuttaneet ratkaisuja aiemmin vaikeissakin tilanteissa.

– Nyt tilanne oli täysin toisenlainen. PAM oli koko sovittelun ajan haluton etsimään sellaisia ratkaisuja, joilla olisi turvattu yritysten häiriötön toiminta vuoden tärkeimmän sesongin, joulun, lähestyessä. Teimme esityksen, jolla paikallisesti sopien olisi voitu huolehtia kohtuullisesta palkkojen noususta yritysten talous huomioon ottaen. PAMille ei sopinut tällainen ratkaisu. Näyttääkin siltä, että PAMin tavoitteena on saada mahdollisimman paljon vahinkoa aikaan hiihtokeskusten tärkeimmän sesongin lähestyessä, Varmo sanoo.

 

Lisätietoja                        

työmarkkinajohtaja Olli Varmo, 044 750 7683