Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti 31.1.2022 jatkaa ankaria yleisötilaisuuksien rajoituksia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Messujen järjestäminen ei ole mahdollista, jos yleisötilaisuuksiin voidaan ottaa enintään 50 henkilöä, joilla tulee olla merkityt istumapaikat. Käytännössä aluehallintoviraston päätös merkitsee messutoiminnan kieltämistä. MaRan jäsenyrityksinä olevilla suurilla messuyrityksillä* on ollut pandemian alusta lukien vain yksittäisiä koronatartuntoja. Tämä ei ole yllätys, sillä messuyritykset ovat tapahtumien järjestämisen ammattilaisia. Messujen suunnittelu on pitkäjänteistä toimintaa. Messujen kevät on pilalla, jos aluehallintovirastot eivät kumoa viivytyksettä kaikkialla Suomessa messuja koskevia ankaria kokoontumisrajoituksia. Messuyritykset ovat menettäneet 70–90 prosenttia liikevaihdostaan maaliskuusta 2020 lukien. Työntekijät ovat kärsineet erittäin pitkistä lomautuksista. MaRa valittaa Suomen Messut Oyj:n asiamiehenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. MaRa pyytää hallinto-oikeudelta päätöksen toimeenpanon keskeyttämistä.

 

Messuja koskeva muutos on näennäinen – messutoiminnan sulku jatkuu

Aluehallintovirasto ilmoittaa lieventäneensä yleisötilaisuuksien rajoituksia. Tosiasiassa aluehallintoviraston päätös, jonka mukaan yli 50 henkilön tilaisuuksia ei voida järjestää, tarkoittaa messujen osalta toiminnan estymistä.

– Aluehallintoviraston päätös ihmetyttää. STM kertoi 27.1. infossaan, että messut kuuluvat tiloihin, joihin ei kohdistuisi enää kieltorajoituksia. STM:n infossa kertoma ei näy millään tavalla aluehallintoviraston päätöksessä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Aluehallintovirastot eivät voi summittaisilla massapäätöksillä loukata perustuslaissa turvattuja oikeuksia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt sille jo tyypillisesti summittaisen massapäätöksen tutkimatta toimialojen tilannetta erikseen.

– Tartuntatautilaki ei mahdollista tällaisia päätöksiä. Aluehallintoviraston tulee kyetä perustelemaan, miksi messujen järjestämisen kieltäminen on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Koska messuilla tapahtuneita tartuntoja on ollut erittäin vähän, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole pystynyt löytämään tällaista perustetta. Näin ollen sulun jatkaminen on tartuntatautilain vastaista, Lappi toteaa.   

Jotta Suomen Messut Oyj ei kärsisi aluehallintoviraston lainvastaisten päätösten myötä enempiä tappioita ja jotta työntekijät voitaisiin kutsua takaisin töihin mahdollisimman pian, MaRa pyytää Hämeenlinnan hallinto-oikeudelta aluehallintoviraston päätöksen täytäntöönpanokieltoa.

MaRa valittaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä Suomen Messut Oyj:n asiamiehenä.

 

Lisätietoja     

toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549
toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, Suomen Messut Oyj, 0400 400 074

 

*Jyväskylän Messut Oy, KOKO Lahti Oy, Suomen Messut Oyj ja Tampereen Messut Oy