Valtioneuvosto päätti tänään, että tiukat rajoitustoimet jäävät voimaan Uudellamaalla. Valtioneuvosto noudatti totuttua kaavaa. Kun koronavirustartunnat kasvavat mistä syystä tahansa, ravintola-alan toiminta on heti rajoitustoimien kohteena. Myös kongressi-, messu- ja festivaalijärjestäjät ovat kärsijöinä. Pietarista koronaryppään mukanaan tuoneet vastuuttomasti käyttäytyneet jalkapallofanit aiheuttavat suuret vahingot Uudenmaan ravintoloille ja niiden työntekijöille. On käsittämätöntä, että osa faneista ei noudata viranomaisten ohjeita testaamisesta ja karanteenissa olosta. Mikä on valtioneuvoston ja terveysviranomaisten vastuu siitä, että ne laiminlöivät koronaturvallisuustoimet rajalla jalkapallofanien palatessa Suomeen. Tämä on erittäin heikkoa toiminnan johtamista.

Myös Uudenmaan maakunnan ilmaantuvuusluvut olivat alenemassa nopeasti. Ilman Pietarista palanneiden jalkapallofanien mukanaan tuomaa koronarypästä myös Uudenmaan ravintoloiden rajoituksia olisi todennäköisesti purettu 1.7. alkaen niin, että anniskelu- ja aukioloajat sekä asiakasmäärärajoitukset olisivat vapautuneet.

– Suhteellisen pieni joukko Pietarista palanneita jalkapallofaneja on aiheuttanut suuren vahingon Uudenmaan ravintolayrittäjille ja työntekijöille. Jokaisen vastuullisen kansalaisen tulisi noudattaa terveysviranomaisten antamia ohjeita testeihin menemisestä ja karanteenista siihen asti, kun toisen negatiivisen testin tulos on tullut. Osa kansalaisista katsoo olevansa koronakriisin yläpuolella. He eivät ajattele lainkaan koronavirustartunnan uhkaa, taloudellisia vahinkoja ja henkistä kärsimystä, joita heidän toimintansa aiheuttaa muille kansalaisille. Yhteiskunta ei voi toimia näin, että jotkut voivat toimia itsekkäästi muista välittämättä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Koronaturvallisuustoimet laiminlyöty rajalla

Terveysviranomaiset suosittelivat, että suomalaiset eivät matkustaisi katsomaan Huuhkajien pelejä Pietariin. Valtioneuvoston ja terveysviranomaisten tiedossa oli, että Pietariin on lähdössä tuhansia suomalaisia kannattajia. Tiedossa oli myös, että Pietarin koronatilanne on vakava ja että siellä on herkästi tarttuvaa viruksen deltavarianttia. Edelleen tiedossa oli, mihin aikaan fanit palaavat Pietarista.

– Miksi valtioneuvosto ja terveysviranomaiset eivät varanneet riittävästi terveydenhoitohenkilökuntaa huolehtimaan testauksesta ja muista vaadittavista terveysturvallisuustoimista? Tämä on erittäin huonoa terveysturvallisuustoiminnan johtamista. Nyt valtioneuvosto ja terveysviranomaiset maksattavat laiminlyöntinsä Uudenmaan ravintolayrittäjillä ja -työntekijöillä. Tämä asia on selvitettävä tarkasti ja haettava myös syyt sille, miksi näin on toimittu ja ketkä ovat vastuussa erittäin heikosta johtamisesta ja käytännön järjestelyistä, Lappi vaatii.

Ravintola-alan kurittaminen tuttu kaava

Valtioneuvostolle on muodostunut tavaksi, että ravintolatoimintaa rajoitetaan aina, kun koronavirustartunnat kasvavat siitä riippumatta, missä ne lisääntyvät ja mistä syystä.

– Näyttää siltä, että ravintola-ala on valtioneuvostolle helppo kohde osoittaa kansalaisille, että valtioneuvosto toimii päättäväisesti ja estää koronaviruksen leviämistä. Virus on levinnyt milloin rakennustyömailla, milloin ulkomaalaisten työntekijöiden joukossa muilla työmailla, milloin valvomattomissa yksityisbileissä, milloin ulkorajoilla ja milloin kouluissa. Ratkaisu ongelmaan on ollut aina sama: kiristetään ravintolarajoituksia tai suljetaan ravintolat. Tämän kaavan negatiivisia vaikutuksia yrittäjiin ja työntekijöihin on korostanut vielä se, että valtion maksamat tuet ovat olleet räikeästi alimitoitettuja esimerkiksi verrattuna muihin Pohjoismaihin, Lappi toteaa.

Ilmaantuvuusluvun tuijottamisesta siirryttävä laajempaan tarkasteluun

Huolimatta Pietarista tulleesta koronavirusryppäästä sairaalahoidossa ja etenkään tehohoidossa olevien potilaiden määrä ei ole suuri. Rokotusten eteneminen on auttanut tätä tilannetta.

– Valtioneuvosto kiinnittää edelleen huomiota vain ilmaantuvuuslukuun eikä anna arvoa sille, että tautitilanne on nyt hallinnassa. Rokotukset vähentävät merkittävästi vakavia taudin muotoja. On aika lopettaa sokea tuijottaminen ilmaantuvuuslukuihin ja siirtyä tarkastelemaan tilannetta laajemmin. Miten valtioneuvosto perustelee, että Uudenmaan ravintolarajoitusten jatkaminen on välttämätöntä ja oikeasuhtaista, Lappi sanoo.

Anniskelu- ja aukioloaikarajoitukset iskevät erittäin raskaina yöravintoloihin ja niiden nuoriin työntekijöihin.

– Kun ravintola-anniskelu loppuu jo klo 24, asiakkaat siirtyvät julkisille paikoille, valvomattomiin juhlatiloihin ja koteihin jatkamaan juhlimistaan. Tämä aiheuttaa häiriöitä, melua ja roskaamista. Koronatartuntojen riski on valvomattomissa tiloissa suurempi kuin ravintoloissa. Myös erityisesti pienet ruoka- ja juomaravintolat kärsivät asiakaspaikkarajoituksista. Niiden toiminta on kannattavuuden rajamailla normaaliaikoinakin, joten asiakaspaikkojen merkittävä leikkaaminen syö niiden kyvyn harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa. Valtioneuvoston tulee viipymättä poistaa rajoitukset myös Uudenmaan maakunnasta, Lappi vaatii.

Myös tapahtuma-ala kärsii tilanteesta

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä päätti, että Uusimaa ei siirry perustasolle. Siten kiihtymisvaiheen kokoontumisrajoitukset jäävät vaikeuttamaan kongressien, messujen ja sisätiloissa tapahtuvien festivaalien ja konserttien järjestämistä Uudellamaalla.

– Valtaosassa Uuttamaata sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa edellytetään kahden metrin etäisyyttä osallistujien välillä. Tämä aluehallintoviraston määräys tekee tapahtumien järjestämisen taloudellisesti kannattavasti käytännössä mahdottomaksi, koska yleisömäärää joudutaan rajaamaan niin radikaalisti. On valitettavaa, että nämäkin alat joutuvat nyt sijaiskärsijöiksi, kun kireät kokoontumisrajoitukset jäävät voimaan, Lappi toteaa.

 

Lisätietoja               

toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549