Euroopan matkailu- ja ravintola-alaa edustava järjestö Hotrec – Hospitality Europe pitää 78. vuosikokouksensa Helsingissä 15.–17.5. Kokoukseen osallistuu 120 henkilöä. MaRan puheenjohtaja Tomi Lantto avasi kokouksen. UM:n valtiosihteeri Matti Anttonen esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden prioriteetit matkailussa. Kokouksessa käsitellään muun muassa verotusta, esteettömyyttä ja kestävää kehitystä matkailu- ja ravintola-alalla.

Eurooppalainen matkailu- ja ravintola-ala on kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Vaikka Eurooppa on edelleen suosituin manner matkakohteena, se menettää jatkuvasti osuuttaan muille alueille. Toimialan suuria ongelmia verrattuna muihin mantereisiin on heikko hintakilpailukyky.

– Suomi on yksi maailman kalleimpia maita matkustaa. Kireä verotus, ammattitaitoisen henkilökunnan puute ja korkeat henkilöstön sivukulut ovat toimialamme suurimpia kasvun uhkia tulevaisuudessa. Huolimatta palvelujen korkeista hinnoista, toimialan yritysten kannattavuus on heikko. Toivottavasti hallitusneuvotteluissa löydetään yhteisymmärrys anniskelun arvonlisäveron alentamisesta 14 prosenttiin. Se luo työpaikkoja ja pelastaa niitä etenkin rakennemuutoksen kourissa olevilla paikkakunnilla, toteaa MaRan puheenjohtaja Tomi Lantto.

Hotrec järjestää vuosittain kaksi vuosikokousta, aina siinä valtiossa, joka on seuraavan puolivuotiskauden EU:n puheenjohtajana. Kokouksen pitopaikkana on Hotel Hilton Helsinki Kalastajatorppa. Get-together -illallinen nautittiin Fazer Experience Visitor Centerissä eilen illalla. Sen valmisti kansainvälisesti menestynyt Fazer Culinary Team Finland. Gaalaillallinen nautitaan tänään Ravintola Palacessa.

Gaalaillallisen yhteydessä European Hospitality Foundation palkitsee suomalaisen matkailu- ja ravintola-alan vaikuttajan. MaRa tiedottaa valinnasta perjantaiaamuna.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549