Hallitus päätti, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja suositteli välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Hallituksen kielto perustuu kokoontumislakiin, joka koskee julkisia kokoontumisia. Hallitus ei kieltänyt ravintoloiden ja hotellien toimintaa. Ravintoloiden ja hotellien toiminnan kieltäminen voi olla mahdollista myöhemmin, jos otetaan käyttöön tiukempia valmiuslakiin liittyviä toimia, kuten ulkonaliikkumiskielto.

Hallitus määräsi suljettavaksi valtion ja kuntien museot, teatterit, kirjastot ja muut vastaavat laitokset. Hallitus suositteli, että yksityiset, uskonnolliset ja kolmannen sektorit toimijat tekevät samoin.

Poliisi valvoo yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltoa. Poliisin mukaan julkisella kokoontumisella tarkoitetaan yleisellä paikalla järjestettävää yleistä kokousta ja yleisötilaisuutta.

Yleisiä kokouksia ovat mielenosoitukset ja muut kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestetyt kaikille avoinna olevat tilaisuudet. Yleisötilaisuus on yleisölle avoin huvitilaisuus, kilpailu, näytös tai muu näihin rinnastettava tilaisuus. Tällaisia kokouksia ja tilaisuuksia eivät ole esimerkiksi pihapelit ja muut harrastejoukkuelajit, ravintolassa tai elokuvateatterissa käynti, yhdistyksen kokous tai kunnallinen päätöksenteko.

Yleisötilaisuusilmoituksia käsiteltäessä poliisi kieltää kaikki yleisötilaisuudet, joissa on yli 10 osallistujaa ja jotka pidetään yleisellä paikalla. Tilaisuuksien järjestäjillä on velvollisuus peruuttaa tilaisuudet. Poliisi estää, keskeyttää ja päättää tilaisuudet, joissa järjestäjä ei toimi.

 

Sisäministeriön tiedote: Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa - eläkkeellä olevia rajavartijoita ja poliiseja voidaan kutsua töihin (17.3.2020)