Verohallinto                                                                                                                                                                                                     
Esitys ravintoedun verotusarvoksi vuonna 2024

 

Esitämme kohteliaimmin, että verohallitus tarkistaisi ravintoedun arvoa vuodelle 2024 seuraavasti:                                      

Ravintoedun arvo olisi 8,50 euroa ateriaa kohden, jos edun hankkimisesta työnantajalle aiheutuneiden välittömien kustannusten ja niiden arvonlisäveron määrä on vähintään 8,50 euroa ja enintään 13,40 euroa. Alarajalla ehdotettu 0,50 euron muutos merkitsisi 6,3 prosentin korotusta. Ylärajalla ehdotettu 0,70 euron muutos merkitsisi 5,5 prosentin korotusta.

 

Perustelut  

Ravitsemisalan käyttämien raaka-aineiden kustannus, työvoima- ja muu kustannus on laskettu historiakehitystä ja ennakkoarvioita hyödyntäen. Edellisten tekijöiden kustannuskehityksen yhteen painotettu vaikutus työsuhderuokailuun on +5,7 prosenttia.                                     


Raaka-ainekustannukset

Historiakehityksen tarkastelu osoittaa, että ravitsemisalan raaka-aineiden tukkuhinnat ovat nousseet huomattavan voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ravitsemisalan raaka-aineet olivat vuoden 2023 syyskuussa noin 39 prosenttia kalliimpia kuin vuoden 2014 helmikuussa. Samana aikavälinä inflaatio ja elintarvikkeiden kuluttajahinnat nousivat noin viidenneksellä ja ravintola- ja kahvilapalvelujen kuluttajahinta noin 29 prosenttia (liite 1).

Ravintoloiden raaka-aineiden hinnat nousivat Tilastokeskuksen tuottaman ravitsemisalan tukkuhintaindeksin mukaan 2,5 prosenttia syyskuusta 2022 syyskuuhun 2023. Vuosimuutos oli 2023 kesäkuussa +11 prosenttia ja vastaavasti 2023 helmikuussa +22,2 prosenttia.

Siten MaRan kustannuskehityksen yhteen painotetussa laskelmassa arvioidaan raaka-aineiden kustannusten nousun olevan +8,7 prosenttia vuonna 2023.                                                                  
 

Työvoimakustannukset

Ansiotasoindeksin vuosimuutos oli vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä 4,9 prosenttia. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan ansiotasoindeksin vuosimuutos oli vastaavasti 5,3 prosenttia (Tilastokeskus 13.10.2023).

VM:n (Valtiovarainministeriön katsaus 9.10.2023) mukaan vuonna 2024 palkkakustannukset nousevat arviolta 2,8 prosenttia. Keskimääräinen palkkaliukuma on 0,7 prosenttia. Siten ansiotasoon on odotettavissa 3,5 prosentin nousu. Kustannuskehityksen yhteen painotetussa laskelmassa työvoimakustannusten arvioidaan olevan edellä mainittu +3,5 prosenttia.


Muut kustannukset

Muiden kustannusten arvioidaan noudattavan yleistä kuluttajahintojen hintakehitystä. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli 2023 syyskuussa 5,5 prosenttia ja vuoden 2023 tammi-syyskuussa kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 7,1 prosenttia edellisvuodesta. VM:n arvion mukaan kuluttajahinnat nousevat 6,2 prosenttia vuonna 2023 ja vuonna 2024 vastaavasti 2,2 prosenttia. Kustannuskehityksen yhteen painotetussa laskelmassa muut kustannukset (inflaatio) arvioidaan olevan edellä mainittu +2,2 prosenttia.

 

 

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
 

Timo Lappi                           Veli-Matti Aittoniemi                             
toimitusjohtaja                     varatoimitusjohtaja                                                     

 

Lisätietoja
pääekonomisti Ari Peltoniemi 09 6220 2037