Työvoimapulasta on muodostunut matkailu- ja ravintola-alan koronarajoituksista toipumisen ja kasvun este. Alalta on siirtynyt pysyvästi muille toimialoille yli 10 000 henkilöä, eikä työvoimavajetta ei ole mahdollista korjata ilman ulkomaista työvoimaa. Ongelma on valitettavan tuttu myös useita ravintoloita pyörittävälle MaRan jäsenyritykselle W-Restaurantsille.

W-Restaurantsin tapauksessa työvoimapula oli erityisen vaikea vuonna 2022. Tuolloin työvoimapula rajoitti huomattavasti yrityksen ravintoloiden aukioloaikoja ja myyntikapasiteetteja. Lisäksi työvoimapulalla on ikäviä vaikutuksia myös työhyvinvointiin.

– Se näkyy muun muassa sitten, että henkilöstö uupuu herkemmin, kun osaavaa porukkaa ei saada työvuoroihin ja tiettyjen roolien vastuut kasvavat sovittua suuremmiksi. Sairauspoissaolot lisääntyvät kuormitustekijöiden kasvaessa. Laatuongelmia tulee herkemmin, mikä voi johtaa joissain tapauksissa asiakastyytyväisyyden laskuun. Työvoimapulan takia palkkataso kipuaa ylöspäin, mikä tarkoittaa korkeampia hintoja asiakkaille, toimitusjohtaja Riika Sundquist kuvaa kierrettä.

Sundquistin mukaan työvoimapula on vaikeuttanut huomattavasti suunnittelua tai tehnyt tiettyjen suunnitelmien toteuttamisen jopa mahdottomaksi.

– Kehitys- ja koulutustyö on ollut aika lailla jäissä työvoimapulan takia. Tapahtumatuotantoihin tai muihin ylimääräisiin projekteihin emme ole voineet lähteä juuri mukaan, tämän kanssa on onneksi jo valoa tunnelin päässä.

Tämän vuoden puolella W-Restaurantsin työvoimatilanne on parantunut ja yritys on päässyt palaamaan ravintoloissaan normaaliin aukioloon ja volyymiin. Osaajapula on kuitenkin edelleen kova.

– Nyt löytyy kyllä tekijöitä, mutta hyvin pienellä työkokemuksella tai koulutuksella – jos koulutusta edes on, Sundquist toteaa.

Sundquist näkee työvoiman saatavuusharkinnasta luopumisen keskeisenä parannuskeino tilanteeseen.

– Saatavuusharkinnasta tulisi luopua kokonaan mara-alan osalta. Tilannetta saataisiin parannettua hyvin paljon ulkomaisten työntekijöiden rekrytoinnin helpottamisella. Tällä hetkellä käytämme huomattavan määrän resursseja saatavuusharkinnasta aiheutuvaan byrokratiaan. Se tuntuu turhauttavalta, koska on yleisessä tiedossa, että mara-alan pahimmillaan kymmeniin tuhansiin avoimiin työpaikkoihin ei ole löytynyt osaajia. Viivästyneiden prosessien takia menetämme ammattitaitoista henkilökuntaa, Sundquist harmittelee.

Osaava ulkomainen työvoima olisi W-Restaurantsille luontevaa myös siitä syystä, että sen liikeideaan kuuluu vahva kansainvälisten keittiöiden ja kulttuurien tuntemus.

– Saisimme ulkomailta tarvittavaa uutta osaamista, jota ei Suomesta löydy, vaikka tekijöitä olisikin. Panostaisimme heti vahvasti kansainväliseen rekrytointiin, jos saatavuusharkintaa ei olisi tai sitä kevennettäisiin, Sundquist toteaa.

 

Kuva: W-Restaurants