EK:n lokakuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen pysyneen vaikeana syksyn aikana. Talouden asteittainen palautuminen on pysähtynyt ja suhdanneodotukset ovat laskeneet selvästi kesästä. Koronakriisi koettelee matkailu- ja ravintola-alaa. Alan suhdannetilanne matelee pohjamudissa.

Matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne matelee lokakuussa 2020 tehdyn suhdannebarometrin mukaan pohjamudissa. Nykytilanteen saldoluku on -82.

Alan myynti on jatkanut vähentymistään ja myyntiodotukset ovat kääntyneet selvään laskuun. Henkilöstön määrä on vähentynyt voimakkaasti ja saman kehityksen ennakoidaan jatkuvan loppuvuonna. Koronavirus ja siitä seurannut kysynnän romahdus selkeästi suurin myynnin kasvun este

Suhdannenäkymät ovat synkentyneet merkittävästi. Näkymien saldoluku -77 on lähes kevään tasolla. Heinäkuussa saldoluku oli -25

Paranevia suhdanteita seuraavalle puolelle vuodelle odotti nyt 2 prosenttia vastaajista ja 79 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän samalla ajanjaksolla. Tiedustelun mukaan myynnin määrä laski selvästi viime kuukausien aikana. Riittämätön kysyntä nähdään edelleen myynnin kasvun suurimpana esteenä, mutta rahoitusvaikeuksien rooli kasvun esteenä on noussut.  

EK:n suhdannebarometri