Matkailu- ja ravintola-alan yritysten tuskien taival jatkuu – vuokrien väliaikainen alentaminen on välttämätöntä

Matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat sinnitelleet koronakriisissä jo vuoden eikä helpotusta näytä olevan tulevan tulossa ainakaan lähikuukausina. Päinvastoin ravintolat suljetaan ensi viikon alussa, eikä take away -myynti tuo kannattavaa liiketoimintaa kuin harvoille ravintoloille. Aluehallintovirastot ovat sulkeneet ja sulkevat lähiaikoina useiden jäsenyritystemme toimipaikkoja. Etätyö ja -opetus ovat vieneet asiakkaat lounas-, henkilöstö- ja opiskelijaravintoloilta. Tiukat matkustusrajoitukset pitävät huolen siitä, ettei hotelleissa ja kylpylöissä ole asiakkaita.

Jäsenyritystemme maksukyky on heikentynyt olennaisesti. Ne eivät pysty maksamaan vuokriaan täysimääräisinä, kun julkinen valta kieltää liiketoiminnan harjoittamisen tai ainakin voimakkaasti rajoittaa sitä. Ne eivät pysty maksamaan vuokria muuten kuin liikevaihtoon sidottuina. Liikevaihtosidonnaisten vuokrasopimusten minimivuokrat ovat usein liian korkeita.

Toimialan yritysten, niiden, jotka selviävät koronakriisistä, toipuminen vie useita vuosia. Omat pääomat on syöty, velkaa on otettu niin paljon kuin on saatu ja yrittäjien omaisuus on asetettu velkojen vakuudeksi. Tässä tilanteessa vuokrien siirtäminen tulevaisuudessa maksettavaksi ei ole riittävä toimenpide.

Koronakriisin jälkeen myös toimitilamarkkina näyttää erilaiselta. Ennen kriisiä hyviä vuokralaisia oli helpommin saatavilla. Koronakriisin jälkeen ei ole. Vuokranantajien kannattaa pitää kiinni vuokralaisistaan ja auttaa heitä selviämään kriisistä, jonka synnyssä heillä ei ole osaa eikä arpaa.

Vetoan jokaiseen vuokranantajaan, niin suureen kuin pieneenkin, että te alentaisitte vuokria kriisin ajalta niin, että ne olisivat suhteessa liikevaihtoon. Kun julkinen valta kieltää jonkin toimialamme liiketoiminnan, vuokranmaksuvelvollisuuden poistaminen tai vain vuokranantajan välttämättömien kulujen periminen vuokralaiselta on perusteltua. Samalla kiitän niitä vuokranantajia, jotka ovat osoittaneet ymmärrystä vuokralaisille.

 

Terveisin

Timo Lappi

 

MaRan vetoomus vuokranantajille (pdf)

Appeal in English (pdf)