EK:n lokakuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat painuneet kriisilukemiin. Globaalin talouden yllä leijuu nyt poikkeuksellisen paljon jännitystä ja epävarmuus heijastuu Suomen talouteen. Matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne on heikentynyt syksyn aikana. Alan suhdannenäkymät kääntyivät syksyllä jyrkkään laskuun.

EK:n lokakuussa tekemän Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne on selvästi normaalitilannetta jäljessä. Lokakuun tilanteen saldoluku oli -30, kun se heinäkuussa oli -10.

Alan myynti kasvoi alkusyksyn aikana hyvin ja myynnin nousun odotetaan jatkuvan loppuvuoden ajan. Kannattavuus oli keskimäärin hieman vuodentakaista parempi, mutta kustannusten nousu tummentaa näkymiä.

Alan suhdannenäkymissä oli keväällä pientä toiveikkuutta, mutta syksyllä odotukset kääntyivät jyrkkään laskuun. Lokakuussa näkymien saldoluku oli -43, kun se heinäkuussa oli -7. Paranevia suhdanteita lähitulevaisuudelle odotti lokakuussa 8 prosenttia vastaajista. 51 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän.  

Tiedustelun mukaan työvoiman saannissa on edelleen haasteita, sillä 54 prosenttia vastaajista koki ammattityövoiman puutteen myynnin kasvun esteenä. Suuri enemmistö yrityksistä odottaa kustannusten jatkavan nousuaan lähikuukausina.

 

EK:n tiedote