Matkailurajoitukset on purettava muiden rajoitusten tahdissa, EK, Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät vaativat. STM on esittämässä maahantulon rajoitusten jatkamista, vaikka suomalaisten rokotuskattavuus on kehittynyt ja lähestyy jo tavoitetasoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on esittämässä nykyisten, lokakuun puolivälissä päättyvien maahantulovaatimusten jatkamista vuoden 2021 loppuun. Jatkossakin siis Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytettäisiin luotettavaa todistusta joko kuuden kuukauden sisällä sairastetusta taudista, saadusta rokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta testistä, tai hänen olisi käytävä testissä Suomeen saavuttuaan ja toisessa testissä 72–120 tunnin kuluessa. Matalan riskin vihreistä maista on mahdollista tulla Suomeen ilman edellä mainittuja kontrolleja, mutta vihreitä maita ei juurikaan ole johtuen Suomen määrittelemästä erittäin matalasta, vain 10 uuden tapauksen ilmaantuvuusrajasta. Edelleen on voimassa myös lisävaatimus siitä, että useista EU:n ja Schengenin ulkopuolisista maista Suomeen pääsee matkustamaan vain hyvin rajatuissa tapauksissa.

Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan matkailulta viedään mahdollisuudet toipua kriisistä, jos tiukoista rajoituksista ei luovuta rokotekattavuuden sen salliessa. Järjestöt muistuttavat, että Suomessa on paljon yrityksiä, jotka elävät kansainvälisestä matkailusta.

Vaikka Suomessa esiintyy edelleen tautitapauksia, ne ovat tehokkaiden rokotteiden ansiosta keskimäärin aiempaa lievempiä ja johtavat yhä harvemmin sairaalahoitoon.

– Sairaalakapasiteetin riittävyys ei olekaan enää huolenaihe. Se sen sijaan on, että koronatoimiin sitoutuva terveydenhuoltoresurssi on poissa muiden sairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidosta, ja sairauksien hoitovelka paisuu paisumistaan. On myös selvää, että todistusten tarkastaminen rajoilla tulisi sitomaan vielä nykyistäkin enemmän viranomaisresursseja ja johtaisi ruuhkiin, EK, Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät toteavat tiedotteessaan.