EK:n tuoreessa Investointitiedustelussa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös palveluinvestointien kehitystä. Loppuvuodesta 2021 toteutetun kyselyn mukaan palveluinvestointeja mittaava saldoluku nousee tänä vuonna 14 pistettä eli suurempi osuus yrityksistä näkee investointien kasvavan kuin vähentyvän. 

Palveluinvestointeja mittaava saldoluku on tälle vuodelle +24. Kasvua selittää osaltaan korona, joka kuritti viime vuonna useita toimialoja. Se heijastui myös palvelualojen investointeihin vuonna 2021. Loppuvuodesta 2021 toteutetussa Investointitiedustelussa palveluinvestointeihin odotettiin kasvua lähes jokaisella toimialalla. Matkailu- ja ravintola-alan saldoluku on +16, kun se viime vuoden osalta oli +14.

– Palveluinvestointien laaja-alainen kasvu tänä vuonna on hyvä uutinen, sillä sektori on ottanut ison lommon koronashokista. Palveluiden puolella aineettomat investoinnit ovat kasvaneet tasaista tahtia. Osaavan työvoiman saatavuusongelmien helpottaminen on akuutti ja ajaton keino auttaa palveluinvestointien kasvua jatkossa, EK:n johtaja Sami Pakarinen analysoi.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemä teollisuuden investointitiedustelu on osa Euroopan komission harmonisoitua suhdannetiedustelujärjestelmää. EU rahoittaa tiedustelua osittain. Loppuvuonna 2021 tehtyyn tiedusteluun vastasi noin 500 yritystä, jotka työllistivät Suomessa noin 200 000 työntekijää. Tiedustelun luvut on korotettu vastaamaan kansantalouden tilinpidon mukaisia investointeja.

 

EK:n Investointitiedustelu tammikuu 2022