EK:n tammikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta ovat säilyneet yhä kriisiaikojen tasolla. Sen sijaan yritysten suhdanneodotukset ovat nousseet hieman syksystä. Myös matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne on pysynyt normaalia selvästi heikompana. Alan suhdannenäkymät ovat vaisut.  

EK:n vuoden 2024 tammikuussa toteuttaman Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne oli edelleen normaalia selvästi heikompi. Saldoluku oli tammikuussa -33, kun se lokakuussa oli -22. 

Myös alan suhdannenäkymät ovat vaisut. Tammikuussa näkymien saldoluku oli -28, kun se lokakuussa oli -18. Paranevia suhdanteita lähitulevaisuudelle odotti nyt 5 prosenttia vastaajista ja 33 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän.  

Tiedustelun mukaan riittämätön kysyntä nähdään aiempaa vakavampana myynnin kasvun esteenä. Ammattityövoimasta on edelleen puutetta, mutta puute on pienentynyt.  59 prosenttia yrityksistä odottaa kustannusten jatkavan nousuaan lähikuukausina.

 

EK:n tiedote