Aikaisemmin Suomi oli EU:n kirein verottaja oluessa ja väkevissä. Viineissä Suomi jäi vielä ennen vuodenvaihdetta kakkoseksi Irlannin taakse. 

Alkoholijuomaveroja Suomessa muutettiin 1.1.2024. Vuodesta 2008 alkaen kyseessä on järjestyksessään yhdeksäs alkoholijuomaveron kiristys. Tosin tällä kertaa alkoholijuomaveron korotus ei kohdistunut kaikkiin alkoholijuomaryhmiin: oluen vero aleni ja viinien sekä etyylialkoholin eli väkevien verot nousivat.

Yli 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien viinien ja muiden käymisteitse valmistettujen juomien veroa korotettiin noin 8,3 prosentilla sekä väkevien juomien ja viinapohjaisten juomasekoitusten veroa puolestaan noin 8,8 prosentilla. Välituotteiden veronkorotus on keskimäärin 12,7 prosenttia. Oluen veroa alennettiin noin 4,9 prosentilla. Veronalennus ei kuitenkaan koske vähäalkoholisimpien eli alle 3,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien oluiden veroa.

Keskimäärin alkoholijuomien valmisteverotus kiristyi noin kahdella prosentilla. Hallitus on arvioinut, että veromuutosten seurauksena alkoholijuomien hinnat nousevat kokonaisuudessaan keskimäärin noin prosentin. Veromuutosten seurauksena valtion alkoholiverokertymän arvioidaan kasvavan vuositasolla noin 15 miljoonaa euroa verrattuna tilanteeseen, jossa verotasoihin ei tehtäisi muutoksia.  Oluen alkoholiveron alennus pienentää verotuottoa noin 25 miljoonalla eurolla, mutta muiden alkoholijuomaryhmien veronkorotukset kasvattavat verotuottoa noin 40 miljoonalla eurolla. 

Suomi on perinteisesti ollut oluen ja väkevien juomien osalta kirein alkoholiverottaja EU:n alueella. Viineissä Suomen on ennen tätä vuotta ollut tyytyminen hopeasijaan niukasti Irlannille hävinneenä. Nyt tilanne kuitenkin korjaantui myös viinien kategoriassa. Suomi pitää siten hallussaan kärkipaikkaa kaikissa näissä kolmessa alkoholituoteryhmässä. Vaikka oluen vero hieman aleni, Suomen asemaa kärjessä se ei heilauttanut millään tavoin. Oluen verotus Suomessa on kuluvana vuonna noin 60 prosenttia kireämpää kuin kakkospaikkaa pitävässä Irlannissa ja lähes kolminkertainen verrattuna Viroon.