EK:n lokakuun suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta ovat jatkaneet laskuaan kesästä. Suhdannetilannearviot ovat nyt yhtä alhaalla kuin koronakriisissä keväällä 2020. Niin ikään yritysten suhdanneodotukset ovat jatkaneet laskuaan. Suhdannetilanne on myös matkailu- ja ravintola-alalla edelleen normaalia selvästi heikompi. Alan suhdannenäkymät paranivat hiukan heinäkuusta, mutta ovat yhä vaisut.

 

 

EK:n vuoden 2023 lokakuussa toteuttaman Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne on  pysynyt vaisuna alkusyksyn aikana. Saldoluku oli lokakuussa -22, kun se heinäkuussa oli -26.

Myös alan suhdannenäkymät ovat vaisut, vaikka ne paranivat hieman heinäkuusta. Lokakuussa näkymien saldoluku oli -18, kun se heinäkuussa oli -29. Paranevia suhdanteita lähitulevaisuudelle odotti nyt 12 prosenttia vastaajista ja 30 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän samalla ajanjaksolla.

Tiedustelun mukaan riittämätön kysyntä nähdään aiempaa vakavampana myynnin kasvun esteenä.  Ammattityövoimasta on edelleen puutetta, mutta puute on aavistuksen pienentynyt.  Enemmistö, 56 prosenttia, yrityksistä odottaa kustannusten jatkavan nousuaan lähikuukausina.

 

EK:n tiedote