MaRa on lähettänyt valtioneuvostolle esityksen anniskeluajan jatkamista koskevan valvontamaksun palauttamisesta ravintoloille. Aluehallintovirastot perivät ravintoloilta anniskeluajan jatkamista koskevan erillisen valvonnan vuosimaksun. Yöravintolan on pitänyt maksaa vuosimaksu myös koronakriisin aikana, vaikka suuri osa niistä on menettänyt pääosan liikevaihdostaan ja monet ravintolat ovat sulkeneet ovensa kokonaan.

Aluehallintovirastot perivät alkoholilain 75 §:n perusteella ravintoloilta anniskeluajan jatkamista koskevan erillisen valvonnan vuosimaksun. Valvonnan vuosimaksu on 760 euroa, jos anniskelua jatketaan yli 180 päivänä vuodessa ja muutoin 380 euroa. MaRa esitti vuosimaksun poistamista sosiaali- ja terveysministeriölle jo vuonna 2020, mutta ministeriö katsoi, että valvontamaksujen poistaminen edellyttää alkoholilain muuttamista. Muutoksia ei tehty ja valvontamaksujen poistaminen jäi toteutumatta.

Koronakriisin vuoksi säädetyt ravintolarajoitukset ovat rajoittaneet erityisesti yöravintoloiden toimintaa. Anniskeluajan jatkamista koskeva valvontamaksu on kuitenkin peritty normaalisti, vaikka ravintola olisi ollut jopa suljettuna.

MaRa on nyt esittänyt valtioneuvostolle, että se tekisi päätöksen, jonka perusteella valvontamaksut palautetaan ravintoloille 1.3.2020–15.10.2021. Ajanjakso alkaa ravintoloiden sulkupäätöksestä ja päättyy koronapassin käyttöön ottamiseen.

– Suuri osa yöravintoloista on menettänyt koronakriisin aikana pääosan liikevaihdostaan ja monet ravintolat ovat sulkeneet ovensa kokonaan. Yöravintoloiden maksuvalmius on heikentynyt merkittävästi ja ne tarvitsevat toimintaa käynnistäessään kaiken mahdollisen tuen. Siksi on välttämätöntä ja oikeudenmukaista, että jatkoaikailmoituksen tehneille ravintoloille palautetaan koronakriisin aikaiset valvontamaksut anniskeluajan jatkamisesta, MaRa toteaa esityksessään.