Hallituksen esitysluonnoksen mukaan liikkuminen hotellimajoitukseen ja lyhytaikaiseen mökkimajoitukseen ei olisi sallittua liikkumisrajoituksen piiriin kuuluvilta alueilta. Esitys on vakava isku muutenkin erittäin heikossa taloudellisessa tilassa olevalle hotellielinkeinolle. Hotellien majoitustoiminnan yhteydessä ei ole ollut tietääksemme yhtään koronatartuntaa. Jos liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan ennen pääsiäistä, se vähentäisi merkittävästi matkustamista hiihto- ja matkailukeskuksiin. Liikkumisrajoituksen piirissä olevilta alueilta ei voitaisi mennä niiden piiriin kuulumattomille alueille kuntoilemaan, esimerkiksi hiihtämään ja laskettelemaan. Tämä rajoitus ei ole oikeasuhtainen eikä välttämätön. Asiakas voisi hakea ravintolasta vain ennakkoon tilaamansa annoksen, mutta hän voisi käydä ilman ennakkotilausta Alkossa ja ostamassa ruoka-annoksen vähittäiskaupan buffetista. Rajoitus ei ole kilpailuneutraali. Liikkumisrajoitusten aikaiset kiinteät joustamattomat kulut on korvattava täysimääräisesti yrityksille.

Hallituksen esitysluonnoksessa rajoitetaan merkittävällä tavalla matkustamista liikkumisrajoitusten piiriin kuuluvilta alueilta. Matkustaminen olisi sallittua vain omalle mökille ja mökille, josta henkilö on tehnyt pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Lakiesityksessä ja sen perusteluissa ei ole perusteltu sitä, mitä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella tarkoitetaan.

– Näin rajut liikkumisrajoitukset ovat toimialan yrittäjille valtava pettymys. Hotelleissa on ollut koko koronapandemian ajan erittäin vähän asiakkaita. Suurimmat kärsijät ovat ulkomaalaisista asiakkaista eniten riippuvaiset pääkaupunkiseudun, Pohjois-Suomen ja itärajamme hotellit. Tiedossamme ei ole, että hotellien majoitustoiminnan yhteydessä olisi ollut yhtään tartuntaa. Erityisen raskas isku olisi, jos liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan ennen pääsiäistä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten toiminnan edellytys on, että ne pystyvät tarjoamaan palveluja terveysturvallisesti asiakkaille. Asiakkaiden luottamus on liiketoiminnan tärkein edellytys. Yritykset ovat saavuttaneet asiakkaiden luottamuksen, sillä pääsiäisen varaukset näyttävät varsin hyviltä.

– Hiihtolomat sujuivat erinomaisesti. Etukäteen uumoiltuja koronatartuntoja ei ollut kuin muutamia. Erona hiihtolomiin on nyt vielä se, että lähes kaikkialla Suomessa yökerhot ja karaokeravintolat ovat kiinni. Ihmiset ovat lähdössä pääsiäisen aikaan ulkoilemaan, hiihtämään ja laskettelemaan hiihto- ja matkailukeskuksiin. Se on monelle kauan odotettu henkireikä. Ihmiset ovat omissa seurueissaan, käyvät kaupoissa ja hakevat take away -ruokaa. Riski tartunnoille ei ole suuri. Toisaalta jokaisen täytyy kantaa vastuunsa. Nyt ei ole bilettämisen aika, Lappi toteaa.

Esitysluonnoksen mukaan ei olisi mahdollista käydä esimerkiksi hiihtämässä ja laskettelemassa liikkumisrajoituksen piiriin kuuluvilta alueilta sellaisilla alueilla, jotka eivät ole liikkumisrajoitusten piirissä.

– Tämä rajoitustoimi on ylimitoitettu. Se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että helsinkiläinen ei voisi käydä hiihtämässä ja laskettelemassa Vihdissä, Talmassa, Messilässä, Himoksella tai Vierumäellä, jos hänellä ei olisi siellä mökkiä. Päivämatkatkin sinne olisivat kiellettyjä. Rajoitustoimi ei ole välttämätön eikä oikeasuhtainen, koska viruksen ei ole todettu tarttuneen hiihtäessä eikä lasketeltaessa, Lappi sanoo.

Ihmisillä olisi oikeus käydä hakemassa ennakolta tilattuja annoksia ravintolasta. Myös lähettiyritykset voisivat toimittaa annoksia asiakkaille.

– On hyvä, että ravintoloiden take away -toiminta olisi sallittu. Esitysluonnoksen perusteluissa todetaan kuitenkin, että asiakas voisi hakea vain ravintolasta ennakkoon tilatut annokset. Ennakkotilaamisen vaatimus ei ole perusteltu eikä kilpailuneutraali. Ihmiset voisivat hakea vähittäiskauppojen buffeteista ruoka-annoksia ilman ennakkovarausta. Myös Alkossa voisi käydä vapaasti. On välttämätöntä, että ihmiset voivat hakea ravintoloista ruoka-annoksia samoilla ehdoilla kuin vähittäiskaupoista. Emme tietenkään esitä kauppojen toiminnan rajoittamista, vaan ravintoloiden tasapuolista kohtelua kauppojen kilpailevan toiminnan kanssa, Lappi toteaa.

Esitysluonnoksessa todetaan, että lainsäädäntöön sisällytetään mahdollisuudet kohtuulliseen kompensaatioon siten, että se kohtuullisessa määrin ottaa huomioon myös liikkumisrajoituksista seuraavat vaikutukset.

– Liikkumisrajoitukset kieltävät tosiasiallisesti useiden yritysten liiketoiminnan tai rajoittavat sitä erittäin väkevästi. Valtion tulee korvata yrityksille kaikki joustamattomat kiinteät kustannukset, jotka aiheutuvat liikkumisrajoituksista. Kielteisiä vaikutuksia aiheutuu laajasti myös muiden kuin liikkumisrajoitusten piirissä olevien alueiden yrityksille, Lappi toteaa.
 

 

Lisätietoja    

toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549