Suomen koronatilanne on nopeasti vaikeutunut, ja uhka omikron koronavirusvariantin leviämiselle on myös Suomessa. Ravintola- ja tapahtuma-alan jäsenyrityksille ja niiden työntekijöille on ensiarvoisen tärkeää, että valtioneuvosto tai aluehallintovirastot eivät aseta sellaisia rajoituksia, joista ei voi vapautua koronapassin avulla. Sen avulla yritykset voivat ylläpitää palveluja ja tarjota työntekijöilleen työtunteja. Monet suomalaiset lähtevät joululoman viettoon sellaisiin maakuntiin, joissa ei ole voimassa leviämisalueen rajoituksia. MaRa suosittelee, että sen näissä maakunnissa olevat ravintola- ja tapahtuma-alan jäsenyritykset ottaisivat käyttöön koronapassin niin kuin se on tällä hetkellä käytössä leviämisalueen maakunnissa.

Pohjois-Karjalan, Kainuun, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Lapin maakunnassa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriä ja Rovaniemeä lukuun ottamatta ei ole voimassa leviämisalueen rajoitukset. MaRa suosittelee, että näissä maakunnissa toimivat ravintola- ja tapahtuma-alan jäsenyritykset ottaisivat käyttöön koronapassin. Suositus tulee voimaan perjantaina 17.12. klo 7.00 ja se on voimassa toistaiseksi.

– Koronapassi on toiminut jäsenyrityksissämme alkukankeuden jälkeen hyvin. Se on ollut jäsenyrityksillemme ja niiden työntekijöille elämänlanka rajoitusten kiristyessä. Ylivoimainen enemmistö asiakkaista on suhtautunut koronapassiin hyväksyvästi ja pitänyt sitä omaa turvallisuuttaan ja jäsenyritystemme palvelujen käyttöä lisäävänä tekijänä. On erittäin tärkeää, että koronapassi on käytössä muun muassa Lapin, Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Pohjois-Savon maakunnan matkailukeskuksissa, joissa on paljon asiakkaita kaikkialta Suomesta joulun ja uuden vuoden aikana. Koronapassin käyttöönottamalla ravintolat ja tapahtumia järjestävät yritykset voivat tarjota palveluja turvallisesti asiakkaiden ja työntekijöiden kannalta. Toivottavasti koronapassin käyttöönotto saisi myös vielä rokottamattomat kansalaiset ottamaan rokotteen, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.   

STM:n johtavat virkamiehet ovat esittäneet julkisuudessa, että hätäjarrumekanismin käyttöönoton edellytykset ovat käsillä. Hätäjarrumekanismin käyttöönotto niin, että yritykset eivät pääsisi rajoituksista eroon koronapassilla, olisi vakava isku matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan jäsenyrityksillemme ja niiden työntekijöille.

– Monet yrittäjät ovat koronapandemian ja rajoitustoimien jälkeen heikossa hapessa niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Asiakastilojen sulkeminen, vielä tiukemmat matkustusrajoitukset ja ravintolatoiminnan rajoittaminen nykyistä enemmän olisi niiden kannalta julmaa. Olemme menettäneet alalta suuren määrän työntekijöitä rajoitusten ja niiden tuoman epävarmuuden takia. Uusien rajoitusten myötä työntekijöiden virta alaltamme pois kasvaisi edelleen. Toivon, että vielä rokottamattomat kansalaiset asettuisivat alamme yrittäjien ja työntekijöiden asemaan. Jos rokotuskattavuus ei nouse ja erilaisia virusvariantteja ilmaantuu, epävarmuus ja rajoitukset voivat jatkua vielä useita kuukausia eteenpäin. Vetoan kaikkiin kansalaisiin rokotteiden ottamisen puolesta, Lappi sanoo.

 

Lisätietoja  

toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549