MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi käy videolla läpi alan tunnelmia hallituksen kehysriihen jäljiltä. Verojen korotusten suuri osuus päätöksissä oli suuri pettymys, samoin Visit Finlandin budjetin leikkaaminen.

Ilman kehysriihenkin veronkorotuksia alaa painaa hallituksen jo hallitusohjelmassaan päättämä matkailu- ja kulttuuripalvelujen sekä majoituksen arvolisäveron nostaminen 10 prosentista 14 prosenttiin. Se päätös tulee voimaan näillä näkymin voimaan ensi vuoden alusta.

MaRan tärkein tavoite kehysriihelle oli, ettei ravintolaruoan arvonlisäveroa nosteta ja siinä tavoitteessa onnistuttiinkin. Pettymys sen sijaan oli, että anniskelun arvonlisävero nousee 24:stä 25,5 prosenttiin ilmeisesti jo tämän vuoden aikana.

– Toki meillä on paljon anniskelupainotteisia ravintoloita, jotka ovat koronan jäljiltä todella huonossa kunnossa korkojen nousun ja asiakkaiden ostovoiman laskemisen takia. Anniskelun verotus oli jo ennen näitä päätöksiä EU:n huipputasoa, mutta siitä huolimatta hallitus valitettavasti teki tämän ikävän päätöksen. Ratkaisu on osa isoa kokonaisuutta ja tämä on kuitenkin meille ehkä vähän parempi ratkaisu meille kuin 14 prosentin arvonlisäverokannan nostaminen, Lappi arvioi.

Myös kehysriihessä päätetty Visit Finlandin budjetin leikkaaminen kahdella miljoonalla eurolla oli Lapille suuri pettymys.

– Sillä ei ole mitään merkitystä valtiontalouden näkökulmasta, mutta Visit Finlandin budjetin leikkaaminen 20 prosentilla tilanteessa, jossa Suomi on EU:n pahiten Venäjän hyökkäyssodasta kärsinyt maa, ratkaisu on todella harkitsematon.

 

Lue ja katso myös

Arvonlisäverojen korotusten voimaantulo

Kehysriihen anti matkailu- ja ravintola-alan kannalta