Hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan työehtosopimuskausien toisesta palkkaratkaisusta ei syntynyt ratkaisua neuvotteluille asetetussa määräajassa. Molempien alojen sopimuskaudet päättyvät tuloksettomien neuvottelujen takia 31.10.

MaRan ja PAMin näkemykset ratkaisun tasosta ja mallista olivat palkkaneuvotteluissa huomattavan kaukana toisistaan.

– Pyrimme saamaan aikaiseksi ratkaisun, joka turvaisi työrauhan yritysten hyvin epävarmoissa olosuhteissa alkavalle sesongille. Ammattiliitolta ei kuitenkaan löytynyt kykyä tehdä tällaista ratkaisua, MaRan työmarkkinajohtaja Olli Varmo sanoo.

Tulevan talvikauden varaukset näyttävät tässä vaiheessa kohtuullisilta, mutta ilmassa on myös useita epävarmuustekijöitä. Yritysten sähkökustannukset sekä muut energia- ja kuljetuskustannukset ovat kasvaneet rajusti. Venäläisiä matkailijoita ei ole tulevalla talvikaudella eikä pitkään aikaan tulevaisuudessa. Myös kiinalaisia ja japanialaisia matkailijoita on selvästi vähemmän kuin ennen pandemiaa. Kotimaisten matkailijoiden varausjänne on lyhentynyt. On vielä epävarmaa, miten kotimaisten asiakkaiden kohonneet kustannukset vaikuttavat talvimatkailuun kotimaassa.