Elinkeinoelämän järjestöt vaativat hallitusta valmistelemaan nopealla aikataululla järjestelmän, jonka avulla sähkön hinnannoususta eniten kärsiviä yrityksiä voitaisiin kriisin kärjistyessä auttaa pahimman yli. Näin tuettaisiin yritysten jatkuvuuden ohella myös työllisyyttä, esittävät toimitusjohtajat EK:ssa, Keskuskauppakamarissa, Perheyritysten liitossa ja Suomen Yrittäjissä.

Lähes kaikissa EU-maissa on otettu käyttöön tukia ja muita toimia, joilla yritysten ja työnantajien toimintaa turvataan energiakustannusten karatessa. Myös Suomessa energiakriisi syvenee, kun kylmä alkutalvi kiihdyttää sähkökustannusten nousua.

– Kotitalouksien ohella myös yhä useampi yritys kokee kasvavaa hätää tulevien kuukausien sähkölaskun takia. Kriisi koettelee monen kokoisia yrityksiä eri toimialoilla. Moninkertaistuvat energiakustannukset voivat vaarantaa yritysten koko liiketoiminnan jatkumisen tai pakottavat sopeuttamaan toimintaa esimerkiksi lomauttamalla, mikä vaikeuttaisi kansalaisten elämää entisestään, järjestöt toteavat tiedotteessaan.

Elinkeinoelämän neljä järjestöä esittävät, että hallitus päättäisi nyt tukisummasta yritysten auttamiseksi ja valmistelisi nopealla aikataululla määräaikaisen tukimallin, jolla kyettäisiin kriisin kärjistyessä kohdennetusti auttamaan sähkön hinnannoususta kaikkein eniten kärsiviä kaiken kokoisia yrityksiä. Tukimallissa olisi varmistettava se, että energian säästöä ja sähkönkulutuksen ajallista siirtoa koskevat kannusteet säilyvät.

– Kohoavat kustannukset kuuluvat normaalin liiketoimintariskin piiriin. Venäjän sodasta johtuva sähkön hinnannousu on kuitenkin poikkeuksellista, järjestöt perustelevat.

 

Järjestöjen tiedote