MaRa vastustaa jyrkästi hallituksen esitysluonnosta rakentamislain muutoksesta. Esitysluonnos sallisi ammattimaisen majoitustoiminnan asuinrakennuksissa ilman kaavamuutosta. MaRa katsoo, että esitys vääristäisi kilpailua, lisäisi asuntopulaa ja heikentäisi asumisviihtyvyyttä.
– Hallituksen esitysluonnos rakentamislain muutoksesta mahdollistaisi jopa kokonaisen asuintalon muuttamisen huoneistohotelliksi ilman hotellien toiminnalle asetettuja sääntöjä ja verovelvoitteita. Tämä heikentäisi matkailualan reilua kilpailua ja lisäisi asuntojen hintojen nousua suurimmissa kaupungeissa, MaRa toteaa lausunnossaan ympäristöministeriölle.
Vastaava kehitys on johtanut isoihin ongelmiin maailmalla muun muassa Reykjavikissa, Amsterdamissa ja Barcelonassa. Suomessa Rovaniemi on jo kokenut majoitustoiminnan yleistymisen haittoja, ja rakentamislain muutos levittäisi ilmiön myös muihin kaupunkeihin.
Ympäristöministeriön valmisteleman esitysluonnoksen mukaan asuinhuoneistoissa voisi harjoittaa majoitustoimintaa 90 päivää vuodessa ja kunnan päätöksellä jopa 180 päivää. MaRa katsoo, että tämä mahdollistaisi laajamittaisen hotellikäytön asuinrakennuksissa, vaikka kaava ja rakennuslupa eivät sitä sallisi.
MaRa kritisoi myös esityksen verotuksellisia vaikutuksia. Majoitustoiminnan salliminen asunnoissa ilman hotelleille asetettuja arvonlisäverovelvoitteita johtaisi hotellien kilpailukyvyn heikkenemiseen ja valtion verotulojen laskuun.
MaRa esittää, että asumiseksi tulisi katsoa vain vähintään neljä viikkoa kestävät vuokrasopimukset. Se myös vastustaa kuntien oikeutta poiketa laissa säädetystä aikarajasta ja vaatii majoitustoiminnan rekisteröintivelvoitetta tehokkaan valvonnan varmistamiseksi.
– Suomi ei saa toistaa Islannin virheitä, jossa 90 päivän rajoitus ei ratkaissut ongelmia, vaan johti hallitsemattomaan majoitustoiminnan kasvuun asuinrakennuksissa. Nyt Islanti kiristää sääntelyään merkittävästi – Suomen pitäisi oppia tästä, eikä toistaa samaa virhettä, MaRa toteaa.