Ruokaviraston valvontahankkeessa selvitettiin karjalanpiirakan, kalakukon, fetan, parmesaanin ja parmankinkun suojattujen nimien käyttöä tarjoilupaikoissa ja vähittäismyynnissä. Nimien käytössä ilmeni paljon puutteita. Esimerkiksi feta-sanaa käytetään virheellisesti yleisnimenä.

Eniten harhaanjohtavaa nimeämistä löytyi pikaruokapaikoista, esimerkiksi pitserioista, mutta korjattavaa oli myös suurkeittiöissä, kahviloissa ja ruokaravintoloissa.

Ruokavirasto painottaa, että kun toimija ottaa valikoimaansa nimisuojatun tuotteen, sen kuvaus sitoo kokonaisuudessaan, eikä yksityiskohdista ole mahdollisuutta joustaa. Nimien käyttöä yleisniminä ei voida pitää hyväksyttävänä, sillä se on vastoin nimisuojajärjestelmän ydintä. Nimisuojan perusajatus on pitää yllä eurooppalaisten elintarvikkeiden monimuotoisuutta ja säilyttää esimerkiksi ainutlaatuiset juustot.

Esimerkkejä nimisuojatuista eurooppalaisista tuotteista: Parmigiano Reggiano -juusto (parmesaani-juusto) (Italia), Feta-juusto (Kreikka), Roquefort-juusto (Ranska), Gorgonzola-juusto (Italia), Prosciutto di Parma (Parman kinkku, Italia).

 

Lisätietoja:

Valvontahanke Ruokaviraston uutiskirjeessä

EU:n nimisuojajärjestelmä