Ministeri Juha Rehula totesi STM:n tiedotteessa 11.2.2016, että ”iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin”.  Myös hallituspuolueiden tekemässä päätöksessä alkoholilakiesityksen suuntalinjoiksi korostettiin anniskelun sääntelyn purkamista. Julkisessa keskustelussa useat terveysalan asiantuntijat ja järjestöt ovat todenneet, että alkoholilaissa tulisi edistää alkoholin kulutuksen siirtymistä ravintoloihin. Onkin hämmentävää, miksi anniskelua koskevaa sääntelyä halutaan lisätä ja luoda kokonaan alkoholilainsäädännön ulkopuolella oleva suljettu tilausravintola, jossa asiakas voisi juoda omia alkoholijuomia. Ravintola voisi lakiesityksen mukaan sallia omien juomien tuomisen ravintolaan, jos ravintola ei ole avoinna yleisölle. Tällainen ravintola olisi kokonaan alkoholilain sääntelyn ulkopuolella. Siellä ei olisi alaikäiskontrollia, päihtymyksen seurantaa eikä alkoholin juoma-aikoja rajoitettaisi millään tavalla. Nykyisin tällainen ei ole alkoholilain mukaan sallittua. Alkoholilakiesityksen hyvä uudistus on se, että hallitus haluaa vapauttaa anniskeluaikoja: ravintola voisi anniskella klo 1.30 jälkeen pelkällä ilmoituksella. Uudistus kuitenkin vesitetään vaatimalla kahta järjestyksenvalvojaa jokaista 200 asiakaspaikkaa kohti. Aluehallintovirasto voisi myöntää siitä poikkeuksia. Tästä tulisi uusi riitojen aihe ravintoloiden ja viranomaisten välille. Järjestyksenvalvontavaatimus ei perustu olemassa olevaan epäkohtaan. Pääministeri Sipilän hallituksen keskeisenä tavoitteena on hallinnollista taakkaa aiheuttavan lainsäädännön purkaminen. Uusi säännös järjestyksenvalvonnasta olisi omiaan luomaan uutta byrokratiaa ja vaikeuttamaan merkittävästi varsinkin pienten ravintoloiden asemaa. ”Luotan siihen, että sosiaali- ja terveysministeriö tekee muutoksia alkoholilakiesitykseen kommenttiemme perusteella. Jollei näin tehdä, anniskelun osuus kokonaiskulutuksesta vähenee edelleen kaupan hinnoitellessa vahvat oluet Alkoa selvästi edullisimmiksi. Lakiesityksestä on poistettava anniskelutoimintaa heikentävä byrokratia hallituksen linjauksen mukaisesti. Myös anniskelun arvonlisäveron alentaminen 14 prosenttiin on välttämätöntä”, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. Liite: MaRan tiedotustilaisuuden esitys (pdf) Lisätietoa: toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549 varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi, 040 736 7705