Rakasta joka murua – tule mukaan vähentämään hävikkiä ja lajittelemaan biojätettä

MaRa kutsuu jäsenyrityksensä osallistumaan valtakunnalliseen biojäte- ja ruokahävikkikampanjaan.

Kampanjan julisteilla voit pyytää asiakkaitasi minimoimaan ruokahävikin, ja jos jotakin kuitenkin jää, lajittelemaan loput. Julisteiden avulla voit myös kiinnittää henkilökunnan huomiota jätteiden lajittelun tarpeellisuuteen.

 

Miksi kampanjoimme?

  • Ruokahävikki ja lajittelematon biojäte ovat resurssien tuhlausta ja aiheuttavat merkittäviä ilmasto- ja muita ympäristövaikutuksia.
  • Vain lajiteltuna biojätteestä saadaan esimerkiksi biokaasua liikennepolttoaineeksi, ravinteita ruoan tuotantoon sekä multaa viherrakentamiseen. 

 

Käytä kampanjan julisteita

Tulosta alta valitsemasi julisteet/kyltit haluamaasi kokoon ja kiinnitä esimerkiksi buffetpöydän luo, astianpalautuspisteelle ja keittiöön. Pieneen kokoon tulostettuja kylttejä voit käyttää myös esimerkiksi pöytäständeissä asiakaspöydissä.

 

 

 

Kampanjan valmiit somekortit

Voit osallistua kampanjaan myös sosiaalisessa mediassa #rakastajokamurua.

Voit tallentaa kampanjan valmiit somekortit käyttöösi alta.

​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​

 

Miten muuten voit osallistua?

  • Käsittele asiaa henkilökunnan kanssa esimerkiksi henkilöstöinfoissa.
  • Kampanjoi itse valitsemillasi, kampanjan sisältöön sopivilla tavoilla. Tärkeintä on tavoite: hävikin vähentäminen ja lajittelun edistäminen.
  • Suunnittelutoimisto Kuudes Helsinki on laatinut kampanjalle visuaalisen ilmeen, joka sisältää fontin, logoja, sloganeita, biojäteaiheisia piirroksia ja valokuvia, somekortit sekä graafisen ohjeen. Jos haluat tehdä omia graafisia materiaaleja aineiston pohjalta, pyydä linkki lataussivulle MaRasta.

 

Tietoa kampanjasta

Rakasta joka murua -kampanjan toteuttavat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto. Kampanja alkaa 21.10.2020 ja kestää vuoden 2021 loppuun. Kampanjassa ovat mukana myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry. Kampanjan suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lisätietoa täältä 

 

Kampanjan taustaa

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet ovat nousemassa merkittävästi. Vuonna 2035 kierrätysasteen tulee olla 65 %, kun se on nykyisin 41 %. Sekajätteessä runsas kolmannes on nykyisin biojätettä. Biojätteen keräämistä kotitalouksilta ja yrityksistä halutaan lisätä meneillään olevassa jätelain uudistuksessa. Biojätteen keräys on tarkoitus laajentaa aluksi yli viiden asunnon kiinteistöihin taajamissa. Myös yritysten lajitteluvaatimuksia tiukennettaisiin vastaavasti.