Uratarinat

Kansainvälisellä matkailu- ja ravintola-alalla voit luoda aidosti oman näköisesi urapolun. Voit ryhtyä esimerkiksi yrittäjäksi.

Millaisia työtehtäviä ja ihmisiä matkailualalta löytyy? Mikä alassa houkuttaa? Tutustu alla olevien opiskelijakertomusten ja uratarinoiden avulla matkailu- ja ravintola-alan opintoihin ja työtehtäviin tarkemmin.

Uratarinoissa matkailu- ja ravintola-alan ammattilaiset kertovat, mitä he tekevät työkseen, kuinka he ovat päätyneet tehtäviinsä ja millaista työskentely alalla on. Opiskelijat puolestaan kuvaavat, mitä opintoihin kuuluu, mikä houkutti heidät opiskelemaan matkailualaa ja miksi alan opiskelu kannattaa.
 

Urapolku tarjoilijasta hotellinjohtajaksi


Vastaanottovirkailijasta hotelliketjun operatiiviseksi johtajaksi

 

 

 

 

 

Eräopaskoulutus johti unelmatyöhön

Helsinkiläiselle Nooralle luonto on kaikki kaikessa. Perheen Hangossa sijaitseva kesämökki ja patikointiretket Nuuksion kansallispuistossa ovat aina tarjonneet vastapainoa hektiselle kaupunkielämälle. Noora päättikin jo varhain, että työskentelisi aikuisena luonnon parissa. Omalta tuntuvaa alaa ei tahtonut kuitenkaan löytyä, kunnes lukion lopulla Noora vihdoin löysi etsimänsä: Hän hakisi eräopaskoulutukseen.


Eräopaskoulu kesti vuoden. Se oli ehdottomasti tähänastisen elämäni parasta aikaa. Majoitus hoitui asuntolasta, upean luonnonpuiston tuntumasta. Koulussa oli alusta asti mukavaa retkifiilistä!

Koulunpenkiltä kokoaikatyöhön

Seuraavana kesänä juhlittiin paitsi Nooran 20-vuotissyntymäpäiviä myös valmistumista erä- ja luonto-oppaaksi. Unelmatyöpaikkakin löytyi majoitusta ja ohjelmapalveluja tarjoavasta matkailuyrityksestä, jossa Noora pääsi päivittäin työskentelemään luonnossa, kuten oli aina haaveillut. Uuden työn vuoksi Noora muutti myös pysyvästi pois Helsingistä, joskin viikonloput hän viettää edelleen kavereidensa ja perheensä parissa.

– Muuttaminen oli hyvä päätös, sillä minulla on paras mahdollinen työpaikka! Meillä on täällä muutama kokoustila, mökkikylä, jurttatelttaleiri ja karavaanarialue. Tarjoamme asiakkaillemme erilaisia ohjelmapalveluita, kuten kalastus- ja sieniretkiä, mönkijäsafareita, lumikenkäilyä ja maastopyöräilyä. Pääsen siis hyödyntämään eräopasosaamistani todella kattavasti. Miljööstämme ovat kiinnostuneita myös monet yritys- ja kokousvieraat, jotka käyvät täällä säännöllisesti ja järjestävät samalla henkilöstön virkistymispäiviä ja työpajoja. Keskuksella on nykyisin myös oma pieni musiikkifestarinsa!

On ihanaa päästä kehittymään työntekijänä

Rohkaisevan palautteen ja kasvavan kiinnostuksen vuoksi yrityksen some-markkinointiin on alettu panostaa ihan uudella tavalla.

Esimieheni oli kuullut, että olen intohimoinen valokuvaaja ja somettaja, ja pyysi minua hoitamaan jatkossa enemmän myös yrityksen markkinointia. On ihanaa päästä kehittymään paitsi eräoppaana myös valokuvaajana. Esimieheni on näyttänyt vihreää valoa myös valokuvaus- ja some-työpajoille, joissa toimisin ohjaajana.

Matkailuala yllätti monipuolisuudellaan

Noora kokee, että työpaikalla parasta on hyvä yhteishenki. Työntekijät tukevat toisiaan ja viettävät paljon aikaa yhdessä myös töiden ulkopuolella. Kukin saa hyödyntää omaa osaamistaan ja haasteita ja vastuuta on tarjolla riittävästi. Yrityksen omistaja kunnioittaa alaisiaan ja haluaa viedä alueen imagoa uudelle asteelle. Työpaikan ilmapiiri on lämmin ja asiakkaat ovat ihania.

Parasta on hyvä yhteishenki

– Pakko myöntää, että matkailuala yllätti monipuolisuudellaan. Saan työskennellä mahtavien tyyppien kanssa keskellä upeaa suomalaista luontoa, ja voin hyödyntää työssäni myös muuta osaamistani. On mahtavaa päästä osallistumaan yrityksen palvelujen suunnitteluun ja toteutukseen! Innostun ja opin työssäni jatkuvasti uutta – siitä tietää, että on hyvässä paikassa töissä.

Lue lisää erä- ja luonto-oppaan koulutuksesta ja tutustu eräoppaan ammattiin täältä.

Matkailuala tarjoaa kattavasti mahdollisuuksia luontoa rakastaville. Hae opiskelemaan matkailualaa ja työllisty erä- ja luonto-oppaan tehtäviin, joissa työpaikkasi on luonnossa.

 

Matkailupalveluiden tuottaja luo elämyksiä

Matkailuala on täynnä mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja kannustavia esimerkkejä. Yhtenä näistä Aleksin tarina, joka alkoi teini-iän harrasteista. Aleksin arki-illat kuluivat monesti teatteriharrastuksen parissa, kun taas viikonloppuisin nautittiin kotipaikkakunnan rock-klubin energisistä keikoista. Kulttuurista ja elämyksistä tuli intohimo, jota Aleksi halusi päästä myös opiskelemaan.


Aluksi haaveilin ammattinäyttelijän tai -muusikon urasta, mutta aika nopeasti huomasin, että erilaisten tapahtumien tuottaminen ja järjestäminen kiinnosti kaikkein eniten. Minulla oli palava halu päästä suunnittelemaan oman paikkakunnan kulttuuritarjontaa. Hieman yllättäen matkailuala tarjosi mahdollisuuden suuntautua ohjelma- ja tapahtumatuotantoalalle, matkailupalvelujen tuottajaksi.

Matkailualan perustutkinnoista valtavasti hyötyä

Aleksi valmistui matkailupalveluiden tuottajaksi matkailualan perustutkinnon suoritettuaan. Opinnot tarjosivat hyvän tietotaidollisen pohjan matkailualalla, ja rohkeutta hakeutua ohjelmapalvelujen suunnittelu- ja tuotantotöihin. Opintojensa aikana Aleksi oli harjoittelijana paikallisessa ohjelmapalveluyrityksessä, jossa hän työskenteli valmistumisensa jälkeen reilun vuoden. Matkailualan perustutkinnon suorittamisen jälkeen Aleksi halusi jatkaa matkailualan opintojaan ja haki restonomiopiskelijaksi ammattikorkeakouluun.

– Matkailupalvelujen tuottajan työ on elämysten ja erilaisten tapahtumien suunnittelua ja toteuttamista. Matkailualan perusopinnot ja vuoden pesti ohjelmapalvelujen parissa ovat opettaneet valtavasti. Nyt kun on lisäksi yksi lukuvuosi takana AMK:ssa, huomaa että kehitystä on tapahtunut ja tietotaito syventynyt entisestään.

”Upeinta on se, että vain oma mielikuvitus on rajana”

Opintojen jälkeen Aleksilla on tähtäimessä päästä työskentelemään tapahtumatuotannon ja ohjelmapalvelujen parissa entistä monipuolisemmin. Etenkin tapahtumakoordinaattorin ja Experience Designerin työt kiinnostavat parhaillaan. Kun työkokemusta on karttunut riittävästi, voisi Aleksi helposti kuvitella itsensä palvelupäällikön tai jopa yrittäjän saappaisiin.

– Matkailualassa ja ohjelmapalvelujen tuottamisessa upeinta on se, että vain oma mielikuvitus on rajana. Jokaiselle löytyy varmasti jotain ja itseä pääsee haastamaan mielenkiintoisten tehtävien parissa. Tämä on ollut mielekäs ja opettavainen matka. Odotan valmistumista ja tulevia haasteita innolla!

Onko tapahtumien suunnittelu tai elämysten tuottaminen kutsumuksesi? Hae opiskelemaan matkailualaa ja syvennä oppimaasi ammattikorkeakoulussa!

Lue lisää matkailupalveluiden tuottajan koulutuksesta täältä.