Alan ammatit

Alalta löytyy laaja valikoima työtehtäviä ja usein työnkuva on monipuolinen. Etenemismahdollisuuksiakin on tarjolla. Matkailualaan kuuluvat erilaiset työtehtävät matkailu- ja ravintola-alan työpaikoissa sekä vapaa-ajan ohjelmapalveluita tuottavissa yrityksissä. 

Alan ammattilainen on tärkeä osa ihmisten arkea ja juhlaa. Käden taidot ja ihmistuntemus ovat alalla arvossaan. Tärkeitä ominaisuuksia ovat myös hyvä, monipuolinen kielitaito, palvelualttius ja kiinnostus vieraita kulttuureita kohtaan.

Monissa alan työtehtävissä toimitaan tiimeissä. Esimerkiksi keittiötiimeissä henkilöillä on intohimo ja tahto tuottaa asiakkaille elämyksiä ruoalla. Ravintoloitten salipuolella liiketoiminta syntyy vastaavasti työntekijöitten yhdessä luomista unohtumattomista asiakaskokemuksista.

Esimies johtaa tiimejä valmentavalla otteella ja mahdollistaa omalta osaltaan onnistuneet asiakaskohtaamiset. Hän vastaa liiketoiminnan vastuullisuudesta ja tuloksellisuudesta sekä kehittää tuote- ja palvelukonsepteja. Esimiehiltä ja johtajilta odotetaan trendien seuraamista ja hyödyntämistä bisneksessä sekä ymmärrystä digitaalisen asiakaskokemuksen merkityksestä.

Työpaikkoja löytyy eri puolilta Suomea niin isoilta kuin pieniltäkin paikkakunnilta. 

Alan ammatteja ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Aamiaistarjoilija
  • Allasvalvoja
  • Aulapalvelutyöntekijä
  • Baarimestari
  • Barista
  • Eräopas
  • Hiihdonopettaja
  • Hiihtokeskustyöntekijä
  • Hotellinjohtaja
  • Hotellipäällikkö
  • Hovimestari 
  • Huvipuistotyöntekijä
  • Järjestyksenvalvoja
  • Kahvilatyöntekijä
  • Keittiömestari
  • Keittiöpäällikkö
  • Kerroshoitaja
  • Kokki 
  • Kokousjärjestelijä
  • Kunto-ohjaaja
  • Leirintäaluetyöntekijä
  • Matkailuneuvoja
  • Matkailuyrittäjä
  • Myyntipäällikkö
  • Myyntisihteeri
  • Ravintolapäällikkö
  • Ravintolatyöntekijä
  • Ravintoloitsija
  • Ruokapalveluesimies
  • Sommelier
  • Tapahtumatuottaja
  • Tarjoilija
  • Vastaanottopäällikkö
  • Vastaanottovirkailija
  • Vuoropäällikkö

Millaista on työskennellä kokkina? Entä tarjoilijana? Mistä tyypilliset työpäivät koostuvat?