Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Salolaisyrittäjälle liha on se juttu

Jari-Jukka Kallunki aikoi tehdä muutaman savustimen silloin tällöin työn ohessa myyntiin. Nyt hänen street food- ja cateringyrityksensä liikeidea on aito barbecue, jota savustuu tuhansia kiloja vuodessa.

 

Teksti: Irkka Honkakumpu
Kuvat: Timo Niemi ja Mikko Pääkkönen

 

JJ’s BBQ – Smoker Finlandin yrittäjä Jari-Jukka Kallunki kertoo:

”Cateringyrittäjäksi ryhtyminen kävi vahingossa. Opiskelin Pohjois-Suomessa kokiksi. Siellä muutaman vuoden työskenneltyäni muutin Etelä-Suomeen, jossa ajauduin hitsaajaksi. Tein itselleni barbecue-savustimen, johon hain mallia jenkkityylistä. Laitteen muotoilu oli omaa, ja mallisuojasin sen.

Harrastemielessä tein myös Facebook-sivuston, jossa esittelin savustimeni valmistumista ja minkälaista ruokaa sillä voi tehdä. Kun muutama ihminen halusi ostaa savustimen, perustin yrityksen, jotta voisin tehdä pieniä sivutöitä päivätyön ohessa omaan laskuuni. 

Kun esittelin savustinta kauppojen edessä ja tein maistiaisia, haluttiin lihaa ostaa myös kotiin. Testailtuani myyntiä torilla ryhdyin valmistamaan lihaa myyntiin. Tein tapahtumasta aina etukäteen sivun Facebookiin, jonne sainkin seuraajia. Sana levisi myös puskaradiossa.

Torilla myyminen ei ollut aina kovin kannattavaa ja kävi raskaaksi, joten siirryin festivaaleille ja ruokatapahtumiin. Silloin homma räjähti käsiin: tuli entistä enemmän kyselyjä cateringkeikoille ja tapahtumajärjestäjät soittelivat. Siitä yrittäminen varsinaisesti lähti käyntiin.

Ensimmäinen cateringkeikka oli tuttavan pieni yksityistilaisuus, sen jälkeen asiakkaiksi alkoi tulla erilaisia seurueita. Suurin keitraus on ollut kahden sadan hengen tilaisuus, jonka hoidin yhdessä vaimoni kanssa.

Jari-Jukka Kallunkin yrityksen markkinointi hoituu Facebookin ja puskaradion kautta.


Nyt hoidan cateringtilaisuuksia, joissa tarjoan lisukkeiden kanssa paikan päällä savustettua lihaa. Lisäksi myyn savustamiani lihatuotteita ja savustimia. Kesä painottuu festareihin ja ruokamyyntitapahtumiin. Kevät ja syksy ovat cateringin ja irtolihamyynnin aikaa.

Tuotteitani ovat pääasiassa possun ribsit, pulled pork, härän brisket ja pulled beef. Suosituin on savustettu pulled pork, vaikka sanotaankin, että sen aika on mennyt jo ohi. Lähellä sen suosiota on Black Angus -härän brisket.

Valmistusajat ovat pitkiä, mutta makukin on sen mukainen. Possun ribsejä savustan kuutisen tuntia ja pulled beefiä 12 tuntia. Pulled porkiin menee kymmenen ja brisketin valmistumiseen 14–16 tuntia.

Koko keitraustapahtuma vie paljon kauemmin kuin lihan kypsyminen kestää. Keikoille vien auton perässä vedettävän ison savustimeni. Kuopio on kaukaisin paikka, jonne sen olen Salosta kuljettanut. 

Vaikutteet savustusohjeisiini olen saanut televisiosta ja Youtubesta. Instagram-sivustollani on jenkkiseuraajia, jotka savustavat työkseen. Facebookissa yritykselläni on nelisen tuhatta tykkääjää ja instassakin tuhansia.

Talvella hiljaisempaan aikaan teen suunnittelutöitä seuraava kesää varten, tuotetestauksia sekä valmistan varastoon muutamia savustimia myyntiä varten. Tarkoitus olisi käydä myös jenkeissä, Teksasissa, maistelemassa ja juttelemassa paikallisten savustajien kanssa.

Smoker on savunnut täysillä toukokuusta syyskuun puoliväliin.


Tärkeintä on pitää toiminta aitona eikä lähteä oikomaan. Lihat ja suurimman osan lisukkeista valmistan itse. Paljon helpommalla pääsisi hankkimalla valmiita tuotteita, mutta asiakkaat näkevät, onko toiminta aitoa. Työssä palkitsevinta onkin asiakkaiden arvostus.

Pieneltä yrittäjältä menee poskettomat määrät rahaa erilaisiin palvelumaksuihin. Alkavaa yritystä yritetään aina myös huijata: kun markkinoille tulee uusi tavaramerkki, huijarit käyvät heti kimppuun aiheettomilla laskuilla. Onneksi minulla oli kokemusta yrityselämästä ennestään, kun toimenkuvaani kuului myös myyntiä, markkinointia ja maahantuontia.

Ensi vuodeksi pitäisi löytää yksi tai kaksikin työntekijää, jotta kesäkauden saisi vietyä hyvin läpi.

Liityin keväällä MaRaan, kun palkkasin kesäksi työntekijän ja tarvitsin tietoa työsopimus- ja muista työsuhdeasioista. Oli tärkeää saada tietoa siitä, mitä minulta työnantajana vaaditaan, ja minkälainen työsopimuksen tulee olla, jotta se ei olisi työntekijälle eikä itsellekään huono.

 

FAKTA:

JJ’s BBQ – Smoker Finland

  • perustettu 2015
  • kotipaikka Salo
  • omistaja Jari-Jukka Kallunki
  • street food- ja cateringyritys
  • savustaa ja myy vuodessa useita tuhansia kiloja lihaa
  • kotisivut: www.jjsbbq.fi

Päivitetty 08.11.2017

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake