Kun työ vähenee - perustietoa lomautuksesta pysyvään työvoiman vähentämiseen

Mitä työnantaja voi tehdä, kun työ vähenee?


Tapahtuman päivämäärä: 

02.03.2023  - 02.03.2023

Tapahtuman ajankohta: 

09:00 - 15:00

Tapahtumapaikka: 

Hotel Mestari, Fredrikinkatu 51-53, Helsinki

Hinta: 

Jäsenhinta 295 € + alv 24 %, normaalihinta 485 € + alv 24 %

Lisätietoja: 

09 6220200 Anne Viitanen

Sähköposti: 

tilaisuudet@mara.fi

Ilmoittaudu viimeistään: 

23.02.2023 16.00.00

Työnantajan mahdollisuudet tarjota työtä voivat vähentyä eri syistä. Tarjolla oleva työ voi vähentyä yrityksen ulkoisten tekijöiden esim. kiristyneen kilpailun vuoksi tai se voi johtua työnantajan omasta toimenpiteestä, kuten toiminnan uudelleenorganisoinnista. Mitä työnantaja voi tehdä, kun työ vähenee?

Kun tarve vähentää työvoimaa havaitaan, on tärkeää ensin selvittää lailliset työvoiman vähentämisen vaihtoehdot ja valita kyseiseen tilanteeseen oikea toimenpide. Vaihtoehtojen valintaan vaikuttavat mm. se, onko työn vähentyminen tilapäistä vai pysyvää ja se, vähentyykö työ osittain vai kokonaan. Lisäksi tulee huolehtia siitä, että vähentämistoimenpiteisiin liittyvät menettelyt ja prosessit hoidetaan oikein.

Kurssilla käsitellään lomautusta, osa-aikaistamista ja työsuhteen irtisanomista taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä. Työvoiman vähentämiseen liittyvät yhteistoimintavelvoitteet käydään läpi ainoastaan pääpiirteissään. Kurssi soveltuu kaiken kokoisille yrityksille.

Tavoitteena on, että kurssin jälkeen osallistujat ymmärtävät, mitä työn vähentyminen tarkoittaa ja mitä työvoiman vähentämiseen liittyviä keinoja työnantajalla on käytettävissään. Lisäksi osallistujat tunnistavat milloin työnantajalla on oikeus lomauttaa työntekijöitä, milloin edellytykset työntekijöiden osa-aikaistamiselle voivat täyttyä ja missä tilanteessa työnantajalla voi olla oikeus irtisanoa työntekijöitä taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä. Kurssin jälkeen osallistujat tuntevat myös eri vähennystoimenpiteisiin liittyvät prosessit.

Kenelle:
Koulutus sopii erityisesti Matkailu- ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta työssään soveltaville yrittäjille, esimiehille sekä henkilöstöasioista vastaaville.

Kouluttaja:
Kouluttajana toimii MaRan lakimies Pauliina Latosaari.

Kurssipaikka:
Kurssipaikka sijaitsee täällä.

Peruutukset:
Jos osallistuminen peruutetaan viimeisen peruutuspäivän (23.2.) jälkeen, on veloitus puolet kurssin hinnasta. Mikäli osallistuminen peruutetaan 2 päivää ennen tilaisuutta tai sen jälkeen, tai jää kokonaan peruuttamatta, veloitetaan koko kurssimaksu.

Kurssi toteutetaan, mikäli osanottajia on riittävästi. MaRa ilmoittaa peruuntumisesta osanottajille viimeistään 5 päivää ennen kurssia. Peruutuksen sattuessa MaRa ei vastaa ilmoittautuneiden mahdollisista