STM ehdottaa tartuntatautilain poikkeusolosuhteisiin luotujen ns. kirjainpykälien voimassaolon jatkamista jossakin määrin muutettuina vuoden loppuun asti. Ankarat koronarajoitukset iskivät erittäin rajusti matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjiin ja työntekijöihin. Toimialojen yritykset tekivät miljarditappiot ja velkaantuivat. Työntekijät sinnittelivät työttömyyskorvausten ja jopa pikavippien varassa lähes kaksi vuotta. Rajoitusten seurauksena toimialoilta on poistunut 10 000–25 000 työntekijää muille aloille. Matkailu- ja ravintola-ala koulutusvaihtoehtona menetti kiinnostustaan. Venäjän hyökkäyssota on nostanut merkittävästi yritysten kustannuksia, lopettanut venäläisten matkat ja vähentänyt paljon aasialaisten matkoja Suomeen. STM sulkee silmänsä näiltä negatiivisilta seurauksilta ehdottaessaan poikkeussääntelyn jatkamista. Toimialan yrittäjät ja työntekijät ovat Suomen heikon sairaan- ja tehohoidon kapasiteetin sijaiskärsijöitä. Poikkeussääntelyä ei voida enää jatkaa. Myös Suomessa on opittava elämään koronaviruksen kanssa. Hallituksen ei tule hyväksyä STM:n esitystä poikkeussääntelyn jatkamisesta.

Poikkeusolosuhteisiin säädettyjen tartuntatautilain ns. kirjainpykälien voimassaolo päättyy 30.6.2022. STM ehdottaa, että poikkeussääntelyä jatkettaisiin vuoden 2022 loppuun asti hieman muutettuna.

– Poikkeusoloihin luotua sääntelyä ei voida enää jatkaa. Jo pelkkä mahdollisuus käyttää erittäin ankaria rajoituksia luo epävarmuutta matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjien ja työntekijöiden keskuuteen. Alan yrittäjät ja työntekijät ovat kärsineet jo kohtuuttomasti lähes kaksi vuotta kestäneistä rajoituksista. STM:ltä näyttää puuttuvan ymmärtämys siitä, miten raskaita ja pitkäaikaisia taloudellisia ja henkisiä vahinkoja rajoitukset, sulut ja etätyösuositukset ovat aiheuttaneet alamme yrittäjille, työntekijöille ja heidän perheilleen, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-aloilla oli työvoimapula jo ennen koronapandemian alkamista. Lähes kaksi vuotta kestäneet koronarajoitukset ovat kriisiyttäneet alan työvoimatilanteen. EK:n huhtikuun suhdannebarometrissa 69 prosenttia alan yrityksistä piti työvoiman puutetta kasvun esteenä.

– Toimialoilta on poistunut valtava määrä työntekijöitä. Myös alamme oppilaitosten vetovoima on heikentynyt olennaisesti. Samanaikaisesti toimialamme yrittäjät ovat perustaneet uusia ravintoloita. Myös uusia hotelleja on valmistunut ja valmistumassa. Työvoiman tarve on todella suuri. Työvoimapulan takia aukioloaikoja ja palveluvalikoimaa joudutaan supistamaan. Työvoimapulasta on jo nyt muodostunut alan toipumisen ja kasvun este. Hallitus ei voi jatkaa yrittäjien ja työntekijöiden epävarmuutta vuoden loppuun asti. Koronan kanssa on opeteltava elämään sen sijaan, että kohdistetaan erittäin ankaria rajoituksia vain muutamien toimialojen yrittäjien ja työntekijöiden kannettavaksi. Tätä on vielä alleviivannut se, että valtion yrityksille ja työntekijöille maksamat tuet ovat olleet heikkoja, Lappi sanoo.

Toimialan yrittäjät huokaisivat helpotuksesta helmikuun puolivälissä, kun perusteettoman ankaria rajoituksia alettiin vähitellen purkaa. Helpotus loppui lyhyeen, kun Venäjän aloitti silmittömän hyökkäyssodan Ukrainaan.

– Venäjän aloittama oikeudeton hyökkäys, pakotteet ja vastapakotteet kiihdyttivät jo alkanutta kustannusten nousua. Elintarvikeraaka-aineiden tukkuhinnat kohoavat tänä vuonna arviolta yli 10 prosenttia, jopa yli 20 prosentinkin nousu on mahdollinen. Esimerkiksi lämmitykseen liittyvien polttoaineiden hinnat ovat nousseet 114 prosenttia maaliskuusta 2021 maaliskuuhun 2022, Lappi luettelee.

Venäläiset olivat vuonna 2019 Suomen suurin ulkomainen matkailijaryhmä, kiinalaiset viidenneksi ja japanilaiset kymmenenneksi suurin.

– Venäläisiä matkailijoita ei ole tulossa Suomeen nähtävissä olevassa tulevaisuudessa. Aasialaisten matkailijoiden määrä vähenee olennaisesti Venäjän ylilentokiellon takia. Venäläiset, kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat toivat 30 prosenttia ulkomaalaisten matkailutulosta vuonna 2019. Alan yritysten tilanne on erittäin vaikea myös Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuvien negatiivisten tekijöiden takia. Hallitus ei voi lisätä ahdinkoa jatkamalla tartuntatautilain poikkeussääntelyä tämän vuoden loppuun asti, Lappi toteaa.

 

Lisätietoja                         

toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549