Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Vitriini 4/2012


Näköislehteen jäsentunnuksilla

Restamaxin Timo Laine ja Markku Virtanen:
Uhkakuvana jatkoaikojen supistaminen


Tampereella pääkonttoriaan pitävän ravintolakonserni Restamax Oy:n kasvu oli viime vuonna hurjaa. Restamax alkoi toteuttaa kasvusuunnitelmaansa määrätietoisesti jo vuonna 2007, jolloin yhtiö vahvisti organisaatiotaan rekrytoimalla ravintola-alan osaajia johtoryhmäänsä myöten. Yritys hankki isompia yksiköitä, konseptoi tuotettaan ja levittäytyi Tampereen ulkopuolelle.

– Tavoitteenamme on nousta Suomen suurimmaksi yksityiseksi ravintola-alan yhtiöksi, toimitusjohtaja Markku Virtanen sanoo.

Kasvusuunnitelmille on kuitenkin ilmaantunut vakava uhkakuva, jota käsitellään alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä.

– Jatkoaikojen supistaminen olisi todella raskas isku liiketoiminnallemme, Restamaxin hallituksen puheenjohtaja Timo Laine ilmoittaa.

 

Luontomatkailun lisäämiseen hyvät edellytykset


– Matkailun merkitys kasvaa. Ihmiset etsivät aitoja elämyksiä ja kokemuksia luonnosta, ja niiden tueksi tarvitaan matkailupalveluita, Metsähallituksen Luontopalveluiden johtaja Rauno Väisänen sanoo.

 Matkailun edistäminen on Luontopalveluille luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ohella merkittävä tavoite.

– Valtion kansallispuistojen ja retkeilyalueiden virkistyskäyttöön sijoittamat rahat palautuvat yhteiskunnalle takaisin moninkertaisesti yritystoiminnan ja työpaikkojen kautta. Keskimäärin kansallispuistoissa kävijöiden rahankäyttö tuo lähialueille noin kymmenen euroa jokaista valtion sijoittamaa euroa kohti, Väisänen sanoo.

Kirjaudu ja lue lisää näköislehdestä.

 

Jatkoaikojen rajoittamisestako ratkaisu alkoholiongelmiin?


Sisäministeri Päivi Räsänen avasi Pandoran lippaan, kun hän esitti helmikuussa  ravintoloiden anniskeluaikojen rajoittamista. MaRassa puhelimet alkoivat soida, kun ravintolaelinkeinon syyllistämiseen turhautuneet jäsenyritysten edustajat purkivat tuntojaan. Ministeri Räsäsen avaus herätti ennen näkemättömän paljon keskustelua ravintola-alan puolesta sosiaalisessa mediassa.

 Ministeri Räsänen perusteli aukioloaikojen rajoittamista valtion säästötoimilla ja yöllisten järjestyshäiriöiden vähentämisellä. Ministerin käsitys näyttäisi perustuvan ajatukseen, että yölliset järjestyshäiriöt ja katuväkivalta aiheutuvat ravintoloista. Siis siitä, että ravintolat tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden nauttia alkoholia valvotuissa olosuhteissa. Anniskelun lopettaminen nykyistä aikaisemmin siirtäisi alkoholin kulutusta julkisille paikoille, koteihin ja valvonnan ulkopuolella oleviin juhlahuoneistoihin. Miten tämä voisi vähentää järjestyshäiriöitä ja katuväkivaltaa?

 Viranomaiset eivät ole tehneet selvitystä siitä, kuinka moni yölliseen järjestyshäiriöön tai tappeluun osallistunut on käynyt ravintolassa. Ravintoloiden osuus alkoholinkulutuksesta on laskenut parikymmentä vuotta. Peräti 90 prosenttia alkoholista nautitaan kodeissa ja julkisilla paikoilla, myös yöaikaan. Tämä kehitys on johtanut katuvallan lisääntymiseen. Miten on mahdollista, että julkisilla paikoilla tapahtuvien järjestyshäiriöiden ja katuväkivallan lisääntymisestä voidaan syyttää ravintoloita?

Helsingin Sanomat teetti TNS-Gallup Oy:llä tutkimuksen siitä, milloin ravintolat pitäisi sulkea (”Useat rajoittaisivat anniskelua”, HS 21.4.2012). Tutkimusta varten haastateltiin 1 031 suomalaista, joiden ikähaitari oli 18–74 vuotta. Tutkimuksen mukaan yli puolet vastaajista lopettaisi anniskelun nykyistä aiemmin. Tämä tutkimuksen tulos ei ollut yllättävä. Yllättävää ja myönteistä oli sen sijaan se, että lähes 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että anniskelu tulisi lopettaa aikaisintaan kello 3.30 tai anniskeluajat pitäisi vapauttaa kokonaan.

Yleisradion Ajankohtainen kakkonen julkaisi 8.5.2012 kansanedustajien piirissä tekemänsä kyselyn tulokset. Kyselyyn vastanneesta 89 kansanedustajasta 66 oli sitä mieltä, että ravintolat pitäisi sulkea kello 02.00.

Kun seuraa poliitikkojen sekä alkoholi- ja terveysviranomaisten mielipiteitä alkoholihaittojen vähentämisestä, ei voi välttyä ajatukselta, että isoihin alkoholihaittojen aiheuttajiin ei haluta puuttua. Sen sijaan keskustellaan jatkuvasti laillisesti toimivan ravintolaelinkeinon elinmahdollisuuksien rajoittamisesta. Yksittäisiä hyviä esimerkkejäkin on, kuten Pohjois-Savon poliisilaitoksen aloittama Katurauha-projekti, jossa kiinnitetään huomio muun muassa häiritsevän julkijuopottelun vähentämiseen.

 Isot alkoholiongelmat aiheutuvat alkoholin välittämisestä alaikäisille, työikäisten runsaasta alkoholinkäytöstä kotona, Virosta tuotujen suurten viinalastien päätymisestä alaikäisille ja laittomiin ravintoloihin sekä häiritsevästä julkijuopottelusta. Kun huomio kiinnitettäisiin näiden ongelmien ratkaisemiseen, saataisiin aikaan nykyistä parempia tuloksia.

Ravintola-anniskelun kiristäminen siirtää alkoholin käyttöä muihin jakelukanaviin,joissa alkoholia ei nautita valvotuissa olosuhteissa ja jotka eivät työllistä ja tuo verotuloja yhtä paljon kuin anniskelu. Alkoholista aiheutuvat ongelmat eivät vähene ravintoloita kurittamalla. Lainsäädännöllä ei voida muuttaa nuorten aikuisten tapaa tulla ravintolaan myöhään.

MaRa valmistautuu lainsäädännön muuttamiseen huolellisesti. Vaadimme viranomaisresurssien kohdistamista sinne, mistä ongelmat aiheutuvat. Korostamme ravintoloiden valvonnan kohdistamista riskiarvioinnin perusteella. Esitämme julkijuopottelun kieltämismahdollisuutta kuntien järjestyssäännöillä. Vaadimme laittomaan juhla- ja pitopalvelutoimintaan puuttumista. Teemme selvityksen jatkoaikojen taloudellisesta merkityksestä. Esitämme kalliin byrokratian vähentämistä. Vaadimme vastuullisen anniskelun toimintaedellytysten turvaamista.

Alkoholilainsäädännön uudistukseen sisältyy kovia paineita. Emme tiedä, milloin uudistusta ryhdytään valmistelemaan ja millä tavalla valmistelu tehdään. Toivottavasti sosiaali- ja terveysministeriö perustaisi työryhmän valmistelemaan uudistusta. Työryhmässä tulisi olla tasapuolisesti edustettuna myös alkoholielinkeinoja.

Timo Lappi

Päivitetty 10.08.2012

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake