Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Vitriini 8/2011


                     
Avaimet ravintola-anniskelun nousuun elinkeinon käsissä

 

 – Tilanne on järjenvastainen, kun alkoholinkulutus anniskeluravintoloissa laskee, mutta viranomaisvalvontaa tiukennetaan jatkuvasti, Hartwallin toimitusjohtaja Jan-Kees Nieman sanoo. Ravintola-anniskelun osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on Suomessa maailman alhaisin. Nieman ihmettelee maamme alkoholipolitiikkaa, mutta elinkeinolla on hänen mielestään itselläänkin syytä katsoa peiliin.
Lue koko juttu jäsentunnuksilla

 

Suomalaisesta ruoasta salonkikelpoista

 

– Suomalaisen ruoan tarjonta kehittyy ravintoloissakin, kun pientuottajat kaupallistavat tuotteitaan, sanovat Carita Antell ja Markku Peltola-Antell. Suunnitellessaan ravintola Ainoa Helsingin historialliseen keskustaan he ihmettelevitä, miksi Suomessa aina pitää mennä syömään ulkomaista ruokaa.
– Ihmisillä oli mielikuva lähinnä koulukeittiön tarjonnasta, hernekeitosta ja kanaviillokista. Mietimme, miten suomalaisesta ruoasta saadaan niin salonkikelpoista, että siitä oltaisiin valmiita maksamaan.
Lue koko juttu jäsentunnuksilla                  


Pääkirjoitus: Hyytyykö kysyntä?
 

Matkailu- ja ravintolapalvelujen kysyntä lähti kahden heikon vuoden jälkeen kasvuun kesällä 2010. Kasvun vetureina olivat ravintolaruoan arvonlisäveron alentaminen ja yleisen taloustilanteen piristyminen. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla kasvu on jatkunut. Palvelujen kysyntä ja arvo kasvoivat 4,8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Palvelujen kysyntä kasvaa näppituntumalla tämän vuoden loppuun asti. Pikkujoulukausi ravintoloissa on alkanut hyvin. Myös majoituskysyntä on säilynyt hyvänä. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on kasvanut brittejä lukuun ottamatta. Kärjessä ovat venäläiset, joiden yöpymiset kasvoivat elokuussa yli 20 prosentilla. Vuosi kokonaisuudessaan näyttää siis varsin hyvältä - lukuun ottamatta Lapin matkailua ja hiihtokeskuksia. Lunta tai edes pakkasöitä kaivattiin kipeästi tätä kirjoitettaessa marraskuun 10. päivänä.

Ensi vuosi on vahvasti sumun peitossa. Vientiteollisuusyritysten kysyntä on heikentynyt nopeasti. Yt-menettelyt ja irtisanomiset teollisuudessa ovat jokapäiväisiä. Tämä ennakoisi heikentyvää kysyntää liikematkustuksessa. Arviot majoituksen varaustilanteesta ensi vuoden alkupuolelle eivät olekaan kehuttavia. Ravintolakysyntää on vaikeaa ennakoida. Kotimaisen kuluttajan ostovoima ei kasva verojen korotusten ja vielä varsin korkean inflaation vuoksi kuten muutamana menneenä vuotena. Euromaiden kriisistä on kuitenkin pienenä lohtuna se, että korot pysyvät alhaalla vielä pitkään.
 
Kotimainen matkailu- ja ravintolaelinkeino on hyvässä kunnossa. Uhkakuvat kehitykselle eivät olekaan kotikutoisia, vaan Etelä-Euroopan euromaista aiheutuvia. Kreikka on elänyt vuosikausia yli varojensa. Siihen ovat yhdistyneet valtion tarjoamat runsaat edut ja huono veronmaksuhalukkuus. Sain todeta tämän itse käydessäni Ateenassa vuosi sitten. Harmaa talous muun muassa ravintoloissa, takseissa ja muissa palveluissa oli hyvin arkipäiväistä.

Italian valtion lainakorkojen nousuvauhti on kiihtynyt nopeasti. Italia on liian iso kansantalous euromaiden pelastettavaksi. Italian ajautuminen maksukyvyttömyystilanteeseen johtaisi suureen lumipalloefektiin rahoitusmarkkinoilla. Sen vaikutus koko elinkeinoelämään, myös matkailuun, olisi lamauttava.

Talousennusteiden tekijöiden ennustehaarukka on laaja. Tämän hetkinen konsensusennuste on, että Suomen talous kasvaisi muutaman prosentin myös ensi vuonna. PTT on kuitenkin ennustanut talouden supistuvan 1,5 prosentilla. Jos konsensusennuste toteutuisi, matkailu- ja ravintolapalvelujen kysyntä kasvaisi 1,5-2,0 prosenttia myös ensi vuonna. Jos bkt supistuu, näin käy myös palvelujemme kysynnälle. Parhaassakin tapauksessa palvelujen kysyntä nousee vuoden 2007 tasolle vuonna 2013.

Ensiarvoisen tärkeää on, etteivät hallitus ja eduskunta omilla veroratkaisuillaan vähennä kotimaista kysyntää. Alkoholiveron korotus lisää matkustajatuontia varmasti. Suurten alkoholimäärien tuonti lisääntyy veroeron kasvaessa edelleen.

 

Timo Lappi


PS. Peräänkuulutin syyskuussa Vitriinin numeron 6 pääkirjoituksessa samanlaisia pelisääntöjä kaikille toimijoille. Poliisi ja Valvira ovatkin tiedottaneet, että ne tulevat puuttumaan pop up -ravintoloiden alkoholin anniskeluun ravintolapäivänä 19.11.2011 Helsingissä.

 

Päivitetty 27.06.2012

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake