Kirjaudu MaRan jäsensivuille

unohdin salasanani

Yritysjohdon ja yrittäjien ammattilehti


Vitriini on arvostettu matkailu- ja ravintola-alan ammattilehti, joka on suunnattu yrittäjille ja liikkeenjohdolle.

Vitriini kertoo matkailu- ja ravintola-alasta bisneksenä.

Kirjaudu jäsentunnuksilla ja siirry näköislehteen kantta klikkaamalla.


 

Suomi uppoaa sääntelyn suohon

– Byrokratiaa ei voi korjata, se pitää purkaa kokonaan. Siten vapautetaan yritykset ja viranomaiset tekemään tuottavaa työtä, Ravintolakolmio-ryhmän hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen sanoo.

Mara-alan lainsäädäntöä on yksinkertaistettava radikaalisti, ja poliitikkojen on huolehdittava, että sääntelyn purkutalkoot toteutuvat viranomaistoiminnassa.

 

Matkailua ja kaivoksia ei voi sovittaa yhteen

Kaivoksia ollaan pohjoisessa Suomessa avaamassa alueille, jonne Lapin vetovoimaisimmat matkailukeskukset ovat investoineet vuosikymmeniä. Lapin nousu kansainväliseksi matkailukohteeksi perustuu imagoon puhtaasta ja koskemattomasta luonnosta. Matkailijoiden mielestä kaivokset sopivat huonosti näihin mielikuviin.

 

Kuntoutusalalla miljardin markkinat

 Kuntoutuspalvelujen kysyntä lisääntyy lähivuosina kohisten jo yksin väestön ikääntymisen myötä. Julkisen sektorin oma palvelutuotanto ei riitä, joten yksityisten palvelutuottajien tarjoamille palveluille on tilausta. Nykyisin pelkkä hinta kuitenkin ratkaisee liian usein kilpailutuksen.

 

Menu engineering ohjaa kannattavaan liiketoimintaan

Ravintolan tärkein markkinointiväline, ruokalista, kaipaa tunnuslukuihin perustuvaa analyysiä siinä missä muutkin markkinointikeinot. Mutu-tuntuma ei riitä, vaan tarvitaan järeämmät aseet. Menu engineering, ruokalista-analyysi, antaa helposti omaksuttavaa tietoa, kunhan taustatyö tehdään kunnolla.

 

Kunnista kuuluu kummia

Kuntatalous on lähes kaikissa kunnissa kuralla. Tulevaisuus ei näytä yhtään paremmalta. Samanaikaisesti kun yritykset ja valtio sopeuttavat toimintaansa, vaikuttaa siltä kuin talouden heikko tilanne ei koskisi kuntia lainkaan, joitakin akuutin kriisin kanssa painiskelevia lukuun ottamatta. Ylen uutisten tuoreen kyselyn mukaan joka neljäs kunta aikoo nostaa veroprosenttiaan myös ensi vuonna. Näyttää siltä, että sopeutukseen ei ole tarvetta, koska veroprosenttia voidaan nostaa eikä kattoa ole. Tältä ainakin näyttää asiaa ravintola-alan näkökulmasta katsottaessa.

Parasta esimerkkiä tässä näyttää Helsinki. Kaupungin poliitikot väänsivät peistä Palmian kohtalosta. Osa puolueista ei ollut valmis yhtiöittämään Palmiaa lainkaan, vaan ne katsoivat, että sen tulisi pysyä kokonaisuudessaan liikelaitoksena. Se olisi tarkoittanut Helsingille kymmenien miljoonien investointeja, kun nykyinen ruoanvalmistuskeskus tulee tiensä päähän. Kustannukset kasvaisivat myös sen vuoksi, että yritykset hoitaisivat ruokapalvelut laadukkaammin ja edullisemmin kuin Palmia.

Osa puolueista oli valmis yhtiöittämään osan toiminnoista, mutta jättäisi muun muassa päiväkotien ja koulujen ruokahuollon liikelaitokseen. Viimeksi mainittujakin kilpailutettaisiin, ehkä joskus tulevaisuudessa. Yhtiöitetty henkilöstöravintolatoiminta avattaisiin jossakin vaiheessa kilpailulle, mutta myös kunnan henkilöstöravintolayhtiö tulisi kilpailemaan avoimeen henkilöstöravintolatoimintaan.

Hämmästyttävää on ollut, että kaikki puolueet vakuuttivat kilvan, etteivät Palmian henkilöstön palkat ja muut työsuhteen ehdot heikkene, mikä tahansa ratkaisu valitaankin. JHL kertoi julkisuudessa, että matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelujen työehtosopimuksessa palkka on 16 prosenttia alhaisempi kuin nykyisin sovellettavassa työehtosopimuksessa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että helsinkiläiset veronmaksajat subventoivat Palmian työntekijöiden palkkoja 16 prosentilla.

Näyttikin siltä, että Helsingin poliitikot ajoivat Palmian työntekijöiden, eivät muiden kuntalaisten, asiaa. Ei ole mitenkään perusteltavissa, että Palmian työntekijöille maksetaan korkeampaa palkkaa ja että heillä on paremmat työsuhteen muut ehdot kuin markkinataloudessa toimivilla henkilöstöravintoloiden työntekijöillä.

Samanlainen ajatus näyttää olevan kunnissa yleistä muutenkin. Kun kuntaliitoksia tehdään, työntekijöille annetaan useiden vuosien irtisanomissuoja-aikoja. Tällaiseen ylellisyyteen yksityissektorilla ei ole varaa. Verotusoikeus ja pidemmän aikavälin kestävän talouden näkökulman puuttuminen mahdollistavat kunnissa kestämättömien päätösten tekemisen.

Kaupunginvaltuusto päätti Palmian osittaisesta yhtiöittämisestä. Palkat ja muut työehdot jäävät kuitenkin paremmiksi kuin yksityissektorilla.

Kuntalaisilla on oikeus vaatia, että kunnallispoliitikot tekevät kuntalaisten edun mukaisia päätöksiä. Palmian työntekijöiden kestämättömän korkeiden palkkojen ja muiden henkilöstöetujen säilyttäminen ei ole vastuullista päätöksen tekemistä.

Timo Lappi