Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Vitriini

Vitriini on arvostettu matkailu- ja ravintola-alan ammattilehti, joka on suunnattu yrittäjille ja liikkeenjohdolle. Vitriini kertoo matkailu- ja ravintola-alasta bisneksenä. Kirjaudu jäsentunnuksilla ja siirry Vitriinin lukusaliin kantta klikkaamalla.

 

Guggenheim olisi Suomelle turistimagneetti

Guggenheim Helsinki -museo olisi kasvua tuova investointi Suomen talouteen. Se loisi kasvua pääkaupunkiseudulle ja oikein hyödynnettynä koko maahan. Guggenheim Helsingin Tukisäätiön hallituksen puheenjohtajan Ari Lahden mukaan se toisi merkittävästi työpaikkoja Suomeen ja matkailu- ja ravintola-alalle.

Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja ja tukisäätiön hallituksen jäsen Aki Käyhkö muistuttaa Guggenheimin olevan myös hyvä keino panostaa Suomi-kuvan vientiin maailmalle, sillä tunnettuutemme muualla on olematon.

 

Miten taistella varauskanavia vastaan?

Majoituspalveluiden online-jakelusta on muodostunut kansainvälinen taistelutanner, jossa niskan päällä ovat digitaaliset varauskanavat ja Google. Christin Neumann kertoi Hospitality Forumissa keinoista, joilla hänen edustamansa saksalainen Prizeotel-ketju on käynyt vastahyökkäykseen varauskanavia ja yksityismajoitusta vastaan.

 

Vuokratutkimus on nyt tunnuslukututkimus

MaRan vuokratutkimus on muuttunut entistä enemmän tietoa antavaksi tunnuslukututkimukseksi.  Vuokrien lisäksi tutkimus kattaa nyt myös liiketoiminnan keskeisimpiä tunnuslukuja, kuten myyntikatteen, työvoima- ja muiden kustannusten sekä käyttökatteen osuuden liikevaihdosta.

 

Kuitin tarjoaminen riittää

Laki kuitin tarjoamisesta käteiskaupassa velvoittaa tarjoamaan asiakkaalle kuittia. Viranomaiset ovat kuitenkin laatineet ohjeen, jonka mukaan kuitti on tulostettava ja annettava jokaiselle asiakkaalle automaattisesti.

 

Pääkirjoitus: Hallitusohjelma tarjoaa porkkanaa ja keppiä

Hallitusohjelma on matkailu- ja ravintola-alan kannalta monilta osiltaan vähintäänkin tyydyttävä, etenkin valtion taloudellinen tilanne huomioon ottaen. Parasta antia ovat ansiotuloverotuksen keventäminen ja ettei arvonlisäveroja korotettu, vaikka paineita oli, jälleen kerran. Hallitus otti yhdeksi kärkihankkeeksi elinkeinotoimintaa vaikeuttavan sääntelyn purkamisen. Myös yrittäjyyden toimintaedellytyksiä ja kilpailun toimivuutta parannetaan sekä julkisten palvelujen kustannusten läpinäkyvyyttä lisätään.

Negatiivista on, ettei anniskellun alkoholin arvonlisäveroa alennettu ja että hallitus varasi mahdollisuuden korottaa alkoholiveroa, jos Viron verojen korotuspäätökset suovat siihen mahdollisuuden. Tupakkaverotuksen kiristäminen on haitallista etenkin liikenneasemille. Negatiivisia ovat myös Aura-kuntoutuksen lopettaminen ennen kuin se edes ehti tulla voimaan ja uusi rekisteröidyille ajoneuvoille määrättävä vero moottorikelkkasafareja tarjoaville yrityksille.

Hallitus piti lupauksensa siitä, ettei kokonaisveroastetta nosteta ja että valtion taloutta sopeutetaan julkisen talouden säästöillä ja tehostamisella. Tämä on etenkin kotimarkkinoilla toimivien yritysten kannalta hyvä päätös, sillä edellisellä vaalikaudella hallitus painotti voimakkaasti verojen korotuksia. Pelkästään kulutusverot nousivat vaalikauden aikana 2,4 miljardilla eurolla, mikä näkyy kotimarkkinayritysten tuotteiden heikkona kysyntänä ja työttömien määrän kasvuna. Suomen matkailu- ja ravintola-alan palvelujen kysynnän ero muihin Pohjoismaihin on suuri.

Todellinen koetinkivi on kuitenkin hallituksen tarjoama yhteiskuntasopimus. Hallitus tarjoaa porkkanaksi peräti miljardin euron ansiotuloverotuksen kevennystä painottaen pieni- ja keskituloisia. Parempaa porkkanaa tuskin voisi näissä olosuhteissa kuvitella matkailu- ja ravintola-alan yrityksille ja niiden työntekijöille. Verojen kevennys parantaisi kuluttajien ostovoimaa tilanteessa, jossa ei ole moneen vuoteen sijaa sellaisille palkankorotuksille, jotka parantaisivat merkittävästi ostovoimaa.

Yhteiskuntasopimuksen syntymättä jääminen olisi puolestaan vakava isku matkailu- ja ravintola-alan ja laajemminkin kotimarkkinoilla toimiville yrityksille sekä niiden työntekijöille. Miljardin euron ansiotuloverotuksen keventäminen jäisi toteutumatta. Sen lisäksi ansiotuloverotuksen inflaatiotarkastus jätettäisiin tekemättä vuonna 2018, minkä vaikutus olisi 234 miljoonaa euroa. Lisäksi palveluelinkeinojen ja kuluttajien sähköveroa korotettaisiin 60 miljoonalla eurolla sekä alkoholi-, tupakka- ja makeisveroja 60 miljoonalla eurolla.

Yhteiskuntasopimuksen tarjoamat porkkanat ovat houkuttelevia ja keppi vastenmielistä. Hallitus on kertonut avoimesti, mitä seuraa, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. Ay-liike on pitänyt vaihtoehdon kertomista kiristyksenä. Samaan hengenvetoon ay-liike on kertonut vastatoimista, jos hallitus tekee päätöksiä, joihin sillä on suvereeni oikeus ja jotka se on velvollinen tekemään valtion velkakierteen katkaisemiseksi. Huimimmat ay-johtajat ovat väläytelleet jopa yleislakon mahdollisuutta. Jos ay-liike pitää hallituksen toimia kiristyksenä, miksiköhän ay-liikkeen toimia voidaan kutsua?

Tämän vaalikauden tärkeimmät tavoitteet ovat valtion velanoton taittaminen, talouden saattaminen kasvu-uralle ja työllisyyden kääntäminen nousuun. Tämä onnistuu vain julkistalouden kuluja karsimalla ja edistämällä yritystoimintaa. Poliittisen päätöksenteon kriisiyttäminen on vahingollista Suomelle, työnantajille ja työntekijöille.

Timo Lappi

 

Päivitetty 01.09.2015

Yhteistyökumppanit